Nesvakidašnje kvalifikacije u Australiji

Tokom celog vikenda u Australiji viđali smo na neki način čudne treninge, u kojima su se gotovo svi vozači menjali na svim pozicijama. Jedino se nije menjalo Marquezovo prvo mesto, koje je pored svih slobodnih treninga zadržao i na kvalifikacijama.

Kvalifikacioni treninzi krenuli su sa Q1 treningom u kome su se nekim čudom našla braća Espargaro, koji su ne baš lako prošli u drugu kvalifikacionu sesiju. Njih su pokušali da ugroze Petrucci, Barbera i domaći Miller, ali im to nije pošlo za rukom, tako da sutra kreću sa pozicija 13, 14 i 15.

Kako je startovala druga kvalifikaciona sesija na stazu je izašao Marc Marquez, postavio najbrže vreme i na pol poziciji se zadržao do kraja treninga, uz dva kruga u kojima je dodatno snižavao vreme. U samom finišu sesije Dani Pedrosa postavlja drugo najbolje vreme, ali u poslednjim trenutcima kroz cilj prolaze Andrea Iannone i Jorge Lorenzo i zauzimaju pozicije dva i tri uz identično postavljeno vreme.

Naime, tokom kvalifikacija u Australiji imali smo situaciju koja se zaista retko viđa. Jorge Lorenzo i Andrea Iannone prošli su sa cilj sa identičnim vremenom po krugu – 1:28,680. Kako bi se vozači rangirali, u ovoj situaciji gleda se drugi najbrži krug i na taj način Italijan dolazi do pozicije dva.

Izbijanjem njih dvojice u prvi startni red, Dani Pedrosa prelazi u drugi startni red i sutra kreće sa četvrte startne pozicije. Cal Crutchlow na petoj poziciji je najbolje plasirani vozač privatne ekipe, dok najbolje plasirani Suzuki vozi Maverick Vinales koji startuje sa šeste pozicije.

Trenutno vodeći u šampionatu, Valentino Rossi imaće težak zadatak na startu trke. Doktor će u napad na Lorenza sutra krenuti sa sedme startne pozicije, te neće imati ni malo lak zadatak u pohodu na nove poene. On se u trećem startnom redu našao uz braću Espargaro. Ovog puta Aleix je bio brži od Pola.

Ne baš najbolju vožnju pokazao je Andrea Dovizioso koji će sutra krenuti sa desete startne pozicije. On će četvrti startni red podeliti sa Scottom Reddingom i Bradley Smithom.

Trka se vozi u nedelju od 7:00.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video