Nedostatak snage i dalje glavni problem Suzukija

Aleix Espargaro nada se da će Suzuki debitovati sa preko potrebnim poboljšanjem agregata i menjača za svoju domaću trku u Kataluniji koja se vozi u junu.

„Volim Barselonu. Prošle godine bila je jedna od mojih najboljih trka. Veoma sam blizu tempa top momaka i nadam se da ćemo imati nešto novo u Barseloni u pogledu snage i menjača,“ rekao je Espargaro, koji je bio šesti prošle godine na Forward Yamahi otvorene kategorije.

GSX-RR muči se sa ubrzanjem i maksimalnom brzinom u odnosu na svoje rivale i uskoro će biti jedina fabrička mašina bez sekvencijalnog menjača, nakon Aprilijinog uspešnog debija na testu u Jerezu. Dok ta poboljšanja ne stignu, Espargaro pokušava da ublaži gubitak poboljšanjem trakcije na izlasku iz krivina.

Govoreći nakon postavljanja četvrtog najbržeg vremena kruga na testu u Jerezu, Espargaro je objasnio: „Očigledno svi znaju šta nam je potrebno, ali moj osećaj je da možemo biti konkureniji sa onim što imamo, pre povećanja snage. Sa Tomom (šefom ekipe) smo imali danas nekoliko dobrih ideja. Probali smo mnogo različitih stvari kako bi imali više trakcije, da budemo konkurentniji barem na izlasku iz krivina. Izgleda da smo blizu sa novim gumama, ali kada prijanjanje guma opadne jaz je mnogo veći, tako da ovo područje treba da poboljšamo. Mislim da je problem geometrija motocikla a takođe i elektronika. Kontrola trakcije izaziva malo problema. Sa inženjerima pokušavamo da izbegnemo ovaj problem. Pokušali smo bez kontrole trakcije tokom testa ali bilo je mnogo proklizavanja.“

Pre Barselone očekuju nas trke u Le Manu i Mugellu. Aleix je izneo svoje mišljenje za posebno tešku kreni-stani Francusku stazu.

„Mislim da je Le Mans veoma težak. To nije dobro za naš motocikl, jer svo vreme ubrzavate skoro od nule. To je glavni problem jer nam treba ubrzanje i nemamo sekvencijalni menjač. Tako da ćemo imati problema. Takođe, to nije moja omiljena staza. Više volim brze staze. U tesnim krivinama nisam baš dobar. Videćemo šta će se desiti.“

 

 

Foto: suzuki-racing.com

 

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video