Auto trke WRC

Nedjelja u Portugalu, Ogieru pobjeda!

Sebastian Ogier došao je do pete pobjede na reliju u Portugalu u nedjelju popodne.

Sa svojom drugom pobjedom u sezoni Ogier je povećao prednost u ukupnom poretku, a to je uspio sa 15.6 sekundi prednosti ispred Thierry Neuvillea. Slavlje u nedjelju donijelo mu je 40. pobjedu u karijeri, a došao je do rekordnih pet pobjedu na reliju u Portugalu te se izjednačio sa Fincom Markku Alenom.

Prvu WRC pobjedu u Portugalu Ogier je zabilježio prije sedam godina, a u subotu je preuzeo vodstvo četverodnevnog makadamskog eventa. Držeći ugodnu prednost, bez pritiska dodao je drugu pobjedu u sezoni.

„Nakon borbe koju smo imali u posljednjoj rundi, fantastično je vratiti se na vrh postolja“, rekao je.

„Imao sam novi automobil u Monte-Carlu i pobjedio sam, imao sam novi automobil ovdje i pobjedio sam. Nisam siguran može li si tim priuštiti da mi dadne novi automobil za svaki rally.“

Neuville, nakon pobjeda na Korzici i u Argentini, promjenio je svoj stil vožnje u pokušaju povratka na prvo mjesto, ali je u nedjelju priznao poraz. Ipak, preselio se na drugo mjesto ukupnog poretka sa 22 boda iza Ogiera.

Dani Sordo borio se sa upravljanjem svoga i20 te je završio treći sa 46.1 sekundom zaostatka iza Neuvillea.

Izgledalo je da će Ott Tanak pobjediti u subotu. On je bio vodeći prije nego je udario u nasip i slomio Fiestin ovjes i kočnice. Uspio je popraviti automobil i završiti četvrti, gotovo pola minute iza Sorda.

Craig Breen je ponovno bio najbolji u Citroenu te je završio na petom mjestu, na četiri od šest relija ostvario je taj rezultat. Bio je 27.2 sekunde iza Tanaka, ali više od minute ispred Elfyn Evansa.

Juho Hanninen osvojio je sedmo mjesto ispred Ostberga i Latvale.

Lider WRC2 prvenstva Andreas Mikkelsen prevrnuo se sa Škodom te prepustio 10. mjesto Esapekki Lappiju.

Ott Tanak pobjedio je na posljednjem brzincu i osvojio pet bonus bodova. Neuville je uzeo četiri na drugom mjestu, Elfyn Evans tri na trećem mjestu. Lappi je uzeo dva te Ogier jedan.

Prvenstvo se nastavlja sljedeći mjesec u Italiji, a održati će se od 8.-11.

Video