Najbolji Šumaherovi momenti

Sedmostruki F1 šampion, Michael Schumaher rodio se pre tačno 47 godina, a kako drugačije obeležiti njegov rođendan ako ne najboljim momentima iz njegove karijere? Prošlo je nešto više od dve godine kako je popularni Šumi doživeo ozbiljne povrede tokom skijanja, nakon čega je ostao u krevetu. Prema nekim izvorima, njegovo stanje se popravlja čemu se iskreno nadamo, a ovo su trenutci koji će zauvek ostati zapamćeni.

1. Osvajanje sedme titule u Belgiji

sedma titula

Schumaher je dominirao u Ferrariju tokom ranih 2000-ih godina, a osvajanjem drugog mesta u Belgiji 2004. godine osvojio je svoju sedmu titulu u Formuli 1. Ovaj rekord sigurno dugo neće biti nadmašen.

2. Prva pobeda u crvenom

Schumaher je 1996. godine odlučio da napusti Benetton i da se prebaci u Ferrari. Bolid je bio nešto lošiji od konkurencije, ali je Šumi pokazao da se u kišnim uslovima veoma dobro snalazi i trku u Španiji „crnog konjića“ dovodi do prve pobede sa prednošću od čak 45 sekundi.

3. Ferrarijev povratak na vrh

Nakon što su imali nekoliko promašaja, čelnici Ferrarija su u 2000. godini i dalje očekivali prvog šampiona u svojim redovima još od Jodya Schecktera koji je titulu osvojio 1979. godine. Schumaher je uspeo da pređe sve prepreke i u Japanu 2000. godine beleži pobedu na putu do svoje treće titule. Bio je to početak Ferrarijeve ere.

4. Prva pobeda

prva pobeda

Godinu dana nakon što je napravio impresivan debi u Jordanu na stazi Spa-Francorchamps, Schumaher je vozio za Benetton 1992. godine na trci u Belgiji.

Startovao je kao trećeplasirani, pao na četvrto mesto, ali je odabrao pravi trenutak za zamenu pneumatika i nakon pit stopa prelazi u vođstvo. Nigel Mansell je uspeo da ga nadmaši, ali je zbog pucanja izduvne grane morao da uspori. Šumi je pobedu osvojio sa 36 sekundi prednosti.

5. Rekordno mali broj trka za osvajanje titule

attachment_123922-56891aad30739

Ferrarijeva dominacija je bila na vrhuncu tokom 2002. godine kada je Schumaher već na 11. trci sezone, šest trka pre kraja, osvojio titulu. Titulu je osvojio u Francuskoj, naravno pobedom.

6. Pobeda broj 91

sumaher top10

Kineski Grand Prix 2006. godine bila je Šumijeva devedesetprva, a ujedno i poslednja pobeda. Jaka kiša pre samog starta dala je Bridgestonovim vozačima prednost. Šumi je startovao kao šesti, ali je do kraja vodio borbu za pobedu sa Renaultovim dvojcem. Kroz cilj je prošao kao prvi nadmašivši Fernanda Alonsa.

7. Duel sa Hakinenom

Dueli između Hakkinena i Schumahera s kraja devedesetih i početka dvehiljaditih obeleženi su kao najbolji u istoriji ovog sporta. Najbolja borba svakako se dogodila u Italiji 1998. godine kada su se obojica borili za pobedu. Šumi je u ovoj borbi pobedio i ostvario drugu pobedu na domaćem terenu za Ferrari.

8. 40 krugova u petoj brzini

Tokom velike nagrade Španije, Šumijev Benetton je ostao zaglavljen 40 krugova u petoj brzini. Nemca to nije sprečilo da trku završi na drugoj poziciji.

9. Ispoljavanje emocija

Schumaher je tokom konferencija za štampu i intervjua u više navrata pokazao da je veoma emotivan, međutim borbu da ne pusti suzu videli smo 2000. godini u Italiji kada se Nemac izjednačio sa Sennom po broju pobeda.

10. Pol pozicija u Monaku

Povratak u F1 šampionat koji se dogodio između 2010. i 2012. godine sa Mercedesom Schumaher nije planirao. Šumi je napravio neverovatan krug u Monaku i postigao najbolje vreme, ali je zbog kazne sa prethodne trke startovao kao šesti.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video