Nagl i Herlings pobedili u Katru, Villopoto razočarao

Kada je zvanično izašla vest da će četvorostruki prvak Supercross-a, dvostruki prvak AMA Motocross-a, jedini pobednik svih trka na Monster Energy Cup-u, doći u MXGP i suočiti se s drugim vozačima, mnogi nisu mogli dočekati novu sezonu.

Katar je kao i inače bio domaćin prve trke koja se ujedno održavala po noći uz pomoć reflektora. Mnogi su predviđali veliku borbu Cairoli-a i Villopoto-a, a upravo to je dalo dodatan motiv drugim vozačima da što više napreduju i probaju da iznenade. Upravo to se i dogodilo, ali pre toga idemo na MX2 klasu.

Katar se ujedno pokazao i kao staza koja zna iznenaditi pa smo mogli videti brojne padove i to ne lagane. Video padova možete pogledati na linkovima koje smo pripremili.

MX2

Iako je izjavio da je nespreman i da vozi tek sa 70ak posto snage, Herlings je bio uverljiv i na treningu i na trci. U prvoj vožnji je startovao je iza vodećeg Pauls Jonass-a. Dylan Ferrandis je odradio dobre pripreme te je bio jako brz. U samo par krugova, uspeo je stići oba KTM vozača, proći ih i malo se odvojiti. Međutim pred kraj trke, neobjašnjivo je pao u ritmu. Pošto snage ima, znači ili arm pump ili je nešto drugo bilo u pitanju.

Yamahin vozač Lieber se odličnom vožnjom uspeo probiti na treće mesto te je pokazao da je konkurent za podijum ove sezone. Prošlogodišnji prvak Tixier je razočarao te je završio tek na šestom mestu.

Tim Gajser je zbog problema s vizom vrlo kasno stigao u Katar te je na kvalifikacijama bio lošije pozicioniran što je dosta uticalo na njegov start. Međutim, nakon dovoljno sna, u prvoj trci je pokazao da se na njega može ozbiljno računati te je ostvario četvrtu poziciju.

U drugoj trci vrlo sličan scenarijo, s tim da je Ferrandis najbolje startovao. Herlings je odmah u sledećoj krivini napao i prošao ga. Gajser je odlično startao te je bio u top 5. Nažalost, bio je kratak na jednom skoku te je završio van staze. To ga je bacilo na 11. poziciju.

Kawasakijevi vozači su imali svoje trenutke s padovima. Ferrandis je pao dok je bio na drugoj, Tixier dok je bio na šestoj poziciji, a Max Anstie je najgore prošao kada je pao na skoku koji je mnogima uzrokovao puno problema.

MXGP

Prva MXGP trka je jako loše krenula za Villopoto-a, kojem se ugasio motor odmah na startu te je krenuo daleko zadnji. Uspeo je stići u prvom krugu zaostale vozače, ali mu je Butron ušao u motor te je još jednom pao. U nastavku se probio na 10. poziciju, ponovno pao i morao opet kroz gužvu.

Najbolje je u obe vožnje startao Nagl, koji je bio nedostižan na svom novom Ice One Racing Husqvarni. Nakon što je prošao Cairoli-a, Desalle je bio vrlo blizu Naglu, ali nije uspeo napraviti zadnji iskorak. Malo čudna trka i za branitelja naslova, koji je bio na drugoj poziciji, ali nije imao brzinu i završio na četvrtoj poziciji do kraja trke.

U drugoj utrci skoro identičan scenarijo, s tim da je ovaj put RV2 bio unutar top 10. Nagl najbolje startova i odvojio se od ostatka, dok se Desalle morao jako potruditi da bi došao na drugu poziciju ispred Paulin-a.

Cairoli je opet završio na četvrtoj poziciji, a Villopoto tek na sedmoj. Definitivno loš početak za dvojac od kojeg se najviše očekivalo. Međutim, svi znamo da prva trka apsolutno ništa ne znači, a idući vikend se vozi u Tajlandu.

Trka u Katru

Jordi Tixier

Ryan Villopoto

RV2 Start

Thomas Covington

Dylan Ferrandis

Nathan Watson

Ben Watson

Nancy van de Van

izvor: mx-cro.com

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video