Moto trke Priče iz boksa

Na kafi sa Miletić Daliborom

Sedeli smo u redakciji i razmišljali kako bi bilo dobro da popijemo kafu sa nekim šampionom. Razmišljamo koga bismo mogli da pozovemo i odlučujemo da naša prva šampionska kafa bude sa Daliborom Miletićem, momkom koji je još u Vršcu znao da je Šampion Srbije u klasi 600 SBKS. Izbor je pao na Dalibora, jer je on jedini imao šampionsku titulu s trkom rezerve.

Nalazimo se sa Daliborom i kreće priča, rođen je 1992. godine u Lazarevcu, u motociklističkoj porodici. Na žalost, Daliboru nisu dozvoljavali da vozi motor sve do svoje 19. godine kada je kupio skuter. Godinu dana kasnije, na nagovor Lazarevčana, Dalibor kupuje Yamahu R6 iz 2006. godine i izlazi na stazu. Već te sezone je očito da „ovaj mali“ ima talenta, te na kraju iste sezone prelazi u moto klub „Brezik“, za koji i sada vozi.

10686667_1474115926207202_7261624204000576752_n.jpg

„Prvu sezonu sam odvozio na mišiće. Novac smo skupljali od trke do trke i tako startovali. Svaki naredni nastup je bio neizvestan. Na kraju sezone moto klub „Brezik“ mi je ponudio ugovor. Sredili smo moj motor i spremno dočekali sezonu“ kaže Dalibor, a onda dodaje – „Na žalost, te 2013. godine nisam imao sreće. Pahovi su se nizali, a ja trke nisam završavao. Srećom, iz Brezika su mi ponudili da ostanem još godinu dana i ispostavilo se da snisu pogrešili.“

Nastavljamo priču o svemu, o motoru, motorima generalno, stanju u šampionatu,… Razgovarali smo o tome kako je naučio da vozi, a onda se nekako nameće i pitanje – „Šta voziš po ulici?“ na koje smo dobili kranje neočekivan odgovor.

„Motor vozim samo i samo po stazi. Nemam običaj da vozim po ulici i držim se trka. Na žalost, nemam gde da treniram, zbog čega i ne uspevam da se dovoljno ubrzam.“ kaže i dodaje – „Što se tehnike tiče, sve je krenulo od gledanja trka. Počeo sam u vremekada je 600 SBKS bio možda i najjača klasa. Tih godina vozili su Gavran (Srđan Gavrilović), Dule (Dušan Blagojević), Darko(Darko Radonjić) i mnogi drugi brzi momci. Želeo sam da se dovoljno ubrzam da mogu da ih stignem i žao mi je što su se povukli. Gledao sam Supersport i Moto2, pratio njihove pokrete i pokušao da ih imitiram. Srećom, uz sebe sam imao Nenada Stojanovića Cvrleta, koji je uložio vremena i truda da unapredimo moju vožnju, zbog čega sam mu veoma zahvalan. Uspeo sam da postanem konstantan, krugove vozim gotovo identično, što je po meni odlika dobre vožnje. “

10675686_1474115769540551_294136635059329242_n.jpg

Prekidamo priču o vožnji i preazimo na neke druge teme. Vraćamo se motorima i priči o tome koliko je Dalibor zadovoljan motorom. „Moj motor je 2006. godište, oklopi su iz 2010. godine, svi ostali delovi su iz tog razdoblja (smeh), ali ja se ne žalim, čak sam prezadovoljan istim. Naravno, bilo bi lepo da nabavimo novi motor, ali je za sada situacija krajnje neizvesna“ jasan je Dalibor.

„Voleo bih da probam i negde preko. Bilo bi lepo kada bih se okušao na Alpe Adria šampionatu. Planiram da pređem u Supersport kategoriju. Znam da se tamo neću kititi peharima, ali verujem da ću unaprediti svoju vožnju, zbog čega sam i doneo odluku da napustim SBKS klasu i prepustim nekim mlađim naraštajima da se bore u toj kategoriji.“ nastavlja o planovima za budućnost, a onda smo ga upitali i za sponzore, na šta Dalibor kaže – „Imam tu sreću da imam dobre sponzore, moram da se zahvalim mom klubu Brezik, kompaniji Jedan De, mojim prijateljima SZR Braniplast, M Trade i Devix, Palačinkarnici Obelix, Sindikalnoj organizaciji Kolubare Lazarevac i Baroševac i moto servisu Mića iz Loznice.“

Polako završavamo priču, nekako zadovoljni što će klasa 600 Super Sport naredne godine biti brojnija barem za jednog vozača. U nadi da ćemo u narednu sezonu ući sa više vozača generalno, rastajemo se sa Daliborom.Nakon ovako prijatnog razgovora sa mladim šampionom, odlučujemo da ćemo ovakve kafe praktikovati sve češće, sa što većim brojem vozača.

 

10615608_1474115806207214_1892048446018540486_n.jpg

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video