Moto trke Priče iz boksa

Na kafi sa Đorđem Rakićem

Đorđe Rakić je vozač klase 125 SP. Njemu je 17 godina, a trkama se bavi već duže vreme. Obzirom da vuče trkačke korene od oca, Marka Rakića Čenejca, bavljenje trkama se nikada nije dovodilo u pitanje.

Na pitanje kada je krenuo da se bavi motorima, Đorđe kaže:

Prvi motor sam dobio 2002. godine, kada sam imao četiri godine. Yamaha PW50 je bila moj prvi motor. Nakon nje, dobio sam KTM-a SX50 i tu počinje ozbiljnije treniranje moto krosa. U to vreme je bavljenje krosom bilo preskupo, kupili smo Kawasaki KX85, treniralo se, ali usled povrede leđa bavljenje krosom je za mene bilo nemoguća misija.

1654018_769241346437923_1886002378_n

Kada je krenulo trkanje u road racing disciplini? 

Prvu trku sam vozio u julu 2011. godine, na aerodromu u Batajnici, u klasi 125 SP. Naredne godine sam krenuo ozbiljno. Naredne, 2012. godine vozio sam kompletnu sezonu. To je bila godina učenja za mene. Nakon toga, u 2013. godini imao sam dosta pehova, što tehničke prirode, što padova.

Ove godine krenulo je ozbiljno, kakvi su planovi? 

Ove godine idem na titulu. Za sada imam dva druga mesta, ono u Vršcu smatram uspehom, obzirom da nisam vozio treninge i da je motor završen nekoliko sati pre trke, te da sam startovao sa poslednjeg mesta. Trku u Kraljevu izgubio sam samo usled svoje greške. Znao sam gde Gajić može da me obiđe, ostavio sam otvorena vrata u poslednjem krugu i on je to naravno iskoristio i pobedio sa 0,005 sekundi ispred mene.

11352250_1088561827839205_479117781_n

Ove godine učestvuješ i u Alpe Adria šampionatu. Šta se tamo dešava? 

Prva trka vožena je na stazi Adria Raceway u Italiji, gde sam ostvario drugu i treću poziciju. Trka na Panoniji poklopila se datumom sa trkom u Vršcu. Bio sam peti na prvoj trci, ali usled problema sa motorm, odlučio sam da se vratim, i da pokušamo da sredimo motor pred početak trke u Vršcu, u čemu smo i uspeli. Na Grobniku i Mostu nisam nastupao zbog privatnih problema, ali za na Hungaroring i Slovakiaring idem sigurno.

Planovi za dalje? 

Želja mi je da uzmem titulu ove godine. Nikola mi je u Vršcu uzeo 7 poena, u Kraljevu tri i sada je razlika 10 poena u njegovu korist. Nadam se da će se voziti još dve trke i da ću biti u prilici da se borim za titulu. Ukoliko sve prođe kako treba, razmišljaćemo o budućnosti i potencijalnom nastupu na trkama u inostranstvu, u nekoj ozbiljnijoj klasi.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video