Auto trke WRC

Na današnji dan poginuli Henri Toivonen, Sergio Cresto i Attilio Bettega!

Finski reli vozač Henri Toivonen rođen je 25.8.1956. godine. Nastupao je na utrkama Svjetskog reli prvenstva od 1975. do 1986. godine. Toivonen je smrtno stradao zajedno sa svojim američkim suvozačem Sergio Crestom, vozeći Lancia Delta S4, na utrci Reli Korzika.

Tragedija je dovela do zabrane natjecanja automobilima Grupe B na utrkama WRC-a. Toivonen tada na vodećoj poziciji, sletio je sa ceste na mjestu gdje nije bilo gledatelja, a eksplozija i vatra uništili su automobil, tako da se nikada nije utvrdio uzrok pogibije.

Attilio Bettega (19.2.1953. – 2.5.1985.) bio je talijanski reli vozač.

Nastupio je na 26 utrka svjetskog prvenstva, na podij se uspeo 6 puta, ali nije niti jednom pobjedio. Debitirao je u momčadi Fiata 1978., da bi sezone 1982. prešao u talijansku momčad Lancia, gdje je nastupao u automobilu Lancia 037. Sezone 1985., na 4. etapi Relija Korzika, izgubio je kontrolu nad vozilom, zabio se u drvo koje je puklo i probilo vozačevo sjedalo, te je Bettega ostao mrtav na mjestu, dok je njegov suvozač, Maurizio Perissinot, prošao neozlijeđen.

Nesreća je postavila brojna pitanja o sigurnosti vozila Grupe B, da bi godinu dana kasnije nakon smrti njegova momčadskog kolege Henri Toivonena došlo do zabrane automobila Grupe B.

Alessandro Bettega, sin stradalog vozača, nastavlja očevim stopama kao reli vozač.

Wikipedia

Video