Muller osvoja pol poziciju u Slovačkoj

Yvan Muller je na Slovakija ringu osvojio i treću pol poziciju u sezoni 2015, a 28. u prebogatoj WTCC karijeri. Kvalifikacije su obeležili okršaji vozača fabričkog Citroena u Q3 segmentu, ulazak dve Lade u top 5, kao i fijasko Honde.

Jose Maria Lopez bio je najbrži u prvom segmentu kvalifikacija, s krugom od 2:04,066, što je i najbolje vreme viđeno ovog vikenda na autodromu u blizini Bratislave. Prvi pratilac svetskog šampiona bio je njegov timski kolega Ma, a vozači Lada sporta zauzeli su sjajne pozicije 3 (Huff), 4 (Catsburg) i 8 (Van Lagen).

Tarquini je bio tek deveti, a Homola je uprkos svim žalbama na račun (ne)pripremljenosti Kamposovog Chevroleta preskočio prvu kvalifikacionu preponu i ostvario 11. vreme. Benaniju se nije ponovila Moskva, i on je obezbedio mesto u najboljih 12, makar i kao najsporiji u grupi onih koji su prošli dalje.

Prolazak u Q2 izborili su i Valente (P5), Loeb (P6), Muller (P7) i Chilton (P10). U prvih 12 našlo se svih pet Citroena, tu su i sve tri „veste“, tri „kruza“ i samo jedan Civic.

Prvu kvalifikacionu preponu nisu preskočili Michelisz, Filipi, Coronel, D’Aste, Monteiro i Girolami, kao i Demustije, koji nije izvezao ni jedan jedini krug. Među sedmoricom eliminisanih našla su se četvorica pilota Chevroleta i čak trojica vozača „honde“, pa ako se Girolamiju i može progledati kroz prste jer mu je ovo WTCC debi, Micheliszov i Monteirov rezultat je upravo katastrofalan. Civic se jezivo muči s balastom od 60 kilograma.

Drugu kvalifikacionu rundu dobio je Muller u vremenu 2:04,248 i plasirao se ispred timskih kolega Lopesa i Leba. Pravu senzaciju izveli su piloti Lada sporta – u Moskvi je prvi put jedan auto tima iz Toljatija ušao u top 5, a u Slovačkoj je to pošlo za rukom dvojici trkača u Vestama, četvrtoplasiranom Huffu i petoplasiranom Nikiju Catsburgu, kome je ovo, podsećamo, tek drugi WTCC vikend.

Iz dalje igre ispali su Valente, Ma, Chilton, Tarquini i Van Lagen, ali su zauzeli pozicije od 6. do 10, što znači da će Holanđanin u Ladi imati pol poziciju na inverznom startu, u trci 2 nedeljnog programa, a da Tarquini tada startuje pored njega u prvom redu.

Bolje od pozicija 11. i 12. nisu mogli Homola i Benani.

U Q3 deonici Huff je nadmašio Catsburga za preko 3 desetinke, a Loeb je u svom jednom i jedinom pokušaju bio samo 15 hiljaditinki brži od engleskog asa. Lopez je u ovoj rundi startovao pretposlednji i zabeležio je krug čak 0,624 sekunde bolji od devetostrukog reli prvaka.

Poslednja reč pripadala je Mulleru. Apsolutno najbrži prvi sektor, lična najbolja vremena u drugoj i trećoj sekciji staze bila su Alzašaninu dovoljna da štopericu zaustavi na rekordnih 2:03,736, Argentinca ostavi 0,223 sekunde za sobom i osvoji treću ovogodišnju, a 28. pol poziciju u karijeri. Naravno, i pet pripadajućih poena, zahvaljujući kojima je Pečitovu prednost u generalnom smanjio sa 35 na 34 boda.

 

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video