Muller i Monteiro najbrži u Moskvi

Deveta trka ovogodišnjeg Svetskog šampionata turing automobila vožena je na Moskovskom autodromu i osvojio ju je Yvan Muller i na taj način stigao je do 44. WTCC pobede u karijeri. On je od početka do kraja vodio ispred Jose Maria Lopeza, Gabriela Tarquinia i Roba Huffa.

Opšti utisak trke 1 jeste da su i Honda i Lada napravili ogroman napredak ka Citroenu, jer je Sebastien Loeb prilično lako izgubio poziciju od Tiaga Monteira u ranoj fazi. Devetostruki reli šampion je do kraja bio na meti i Japa van Lagena u Vesti, ali Holanđanin ipak nije uspeo da izvede egzekuciju i morao je da se zadovolji jednim bodom. Povratnik u WTCC je pokazao, baš kao i u Nemačkoj, da je uvek raspoložen za preticanja, makar to bila i staza kakva je moskovska – zabeležio ih je čak tri, poslednje u duelu sa novim timskim kolegom Nickom Catsburgom.

Takođe, vodeći dvojac u Citroenu nije mnogo odmakao konkurentima, čak se oko 12. kruga činilo da Tarquini može da pretekne aktuelnog šampiona Lopeza.

Rob Huff je pokazao ogromnu želju i napor da dođe do podijuma pred domaćom publikom, na momente je tom cilju bio bliži, na momente od njega dalji. U 13. krugu je došlo i do laganog kontakta između Huffa i Tarquinija, između kojih je rastojanje tokom trke bilo manje od sekunde. Ipak, Britanac je kroz cilj prošao četvrti, a sledili su ga Ma i Tom Chilton. Dvoboj za petu poziciju rešen je već u prvih nekoliko desetina metara – Englez je startovao očajno, a kineski trkač sasvim uredno. Do bodova su stigli i Norbert Michelisz, Tiago Monteiro, Sebastien Loeb i Jap van Lagen.

Trku 1 u Moskvi obeležilo je nekoliko kontakata na početku. Oni su parkirali Toma Coronela posle sudara sa Van Lagenom, i John Filippija posle kolizije sa Grégoire Demoustieom. Stefano D’Aste je odmah posle starta torpedovao Benanija, ali su obojica uspela da ostanu u trci.

U drugoj trci dana, Tiago Monteiro došao je do prve pobede posle dve sušne godine, startovavši sa pol pozicije. Drugo mesto osvojio je neverovatno motivisani Rob Huff, koji je tu dospeo sa sedmog startog mesta. Agresivnom, ali mudrom vožnjom, bivši svetski prvak je ispunio obećanje da će se popeti na podijum pred domaćom publikom. Pobedničko postolje kompletirao je Norbert Michelisz, ujedno i najbolje plasirani privatnik, dok je četvrti kroz cilj prošao novajlija Nick Catsburg u drugoj Vesti.

Catsburg je prema sopstvenom priznanju bio pod velikim pritiskom zbog starta sa drugog mesta, pa je njegov rezultat samim tim značajniji. On je u sedmom krugu imao kontakt sa Gabrieleom Tarquinijem (koji je ostao pod istragom i posle završetka trke), što je italijanskog vetarana parkiralo u šljunak.

Citroenovi problemi u Moskvi su se nastavili i u trci 2. Jose Maria Lopez prerano je startovao, pa mu je u petom krugu izrečena kazna prolaska kroz boks. Takva situacija je išla naruku Yvanu Mulleru, jer je Pečito ostao bez bodova, a Muller je uspeo da se plasira na šestom mestu iza svog timskog kolege Maa, a ispred Sebastiana Loeba.

Lopezovoj kazni prethodila je uzbudljiva i agresivna borba sa Mullerom, sa mnogo guranja i kontakata, a u tu bitku su se povremeno uključivali i Valente i Chilton. Žestina bitke Lopez-Muller ostavlja utisak da bi neko u tom okršaju izvukao deblji kraj, samo da su Argentinac i Francuz duže ostali jedan pored drugog. U Citroen racingu bi zbog toga možda mogli da se zabrinu…

Bodove na trci 2 u Moskvi osvojili su još Hugo Valente, Tom Chilton i Tom Coronel, a osim Tarquinija, kroz cilj nisu prošli Jap van Lagen i Benani.

Mullera su pol pozicija, pobeda u trci 1 i poeni u trci 2 doveli na drugo mesto u generalnom poretku, a njegov bodovni deficit za Lopezom srezan je na 35 bodova. Aktuelni prvak sveta Moskvu će pamtiti kao svoj najmršaviji takmičarski vikend u dosadašnjem toku sezone.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video