Može li Marquez do titule u Montegiu?

Iako je Marc Marquez u Aragonu završio tek na 13. poziciji, jednu poziciju isped svog Repsol Honda timskog kolege i najbližeg izazivača u trci za šampionsku titulu, uspeo je da poveća prednost na 75 poena u generalnom plasmanu.

Da osvoji titulu u Montegiu potrebno je da trku završi ispred svog timskog kolege, ne izgubi više od tri poena od Valentino Rossi i ne više od 15 poena od Jorge Lorenzo.

Navijači koji žele da iskažu svoju podršku Marquezu ovog vikenda mogu koristiti hashtag #MM93TitleChance.

Među nekoliko potencijalnih scenarija koje bi mogli videti a kojim bi Marquez odbranio titulu je da pobedi u trci ili da završi kao drugi ili treći ispred Pedrose i Rossia. Montegi je dva puta bio staza gde su MotoGP titule bile osigurane 2007 (Casey Stoner – Ducati) i 2008 (Rossi – Yamaha), tako da Marquez ima pristojnu šansu da postane prvi Honda vozač koji je obezbedio krunu na matičnoj teritoriji fabrike.

Njegovim rivalima će biti teško da ga spreče u tome. Pedrosa ima dobar rekord u Japanu kao vozač sa najviše MotoGP pobeda u Montegiu, ukupno četiri dve u MotoGP klasi i dve u nižim kategorijama. Kao i Marquezu i Pedrosin cilj je da se povrati nakon pada u Aragonu i gubitka značajnih bodova.

Rosi će takođe pokušati da se oporavi od pada u Aragonu posle kojeg je poslat u bolnicu radi snimanja glave iz predostrožnosti. Italijan je srećom ostao ne povređen te će nastaviti borbe za podium. Rossi je završio devet trka na podiumu u premium klasi u Montegi uz dve pobede.

Prošle godine Rossi Movistar Yamaha MotoGP timski golega Lorenzo postao je prvi vozač koji je uspeo da osvoji trku u Montegi sa pol pozicije od Lorisa Capirossia 2006. godine. Lorenzo dolazi u Japan pun samopouzdanja nakon njegove prve pobede ove sezone.

Vozač Ducati Tima Andrea Dovizioso takođe je pretrpeo pad tokom 14. trke, ali na sreću ostao je nepovređen. Dovizioso je osetio da je mogao da se bori za pobedu, dok je gledao svog kolegu Cal Crutchlowa kako se penje na svoj prvi podijum ove sezone.

Aleix Espargaro (NGM Forward Racing) imao je dva velika uspeha, svoj prvi MotoGP podium i potvrdu njegovog nastupa za Suziki 2015. godine. Espargaro će svom snagom pokušati da se nađe u top pet na Dalekom istoku ali konkurencija će biti žestoka.

Montegi je prvi put dodat na kalendar Svetskog prvenstva 1999, godine i bio je domaćin svake godine od tada.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video