Može li Coma do još jedne pobede?

Kada se budu upalila zelena svetla, Marc Coma biće najveći favorit za osvajanje svoje pete pobede na Dakar reliju, odnosno da KTM osvoji svoju 14. pobedu za redom. Međutim, konkurencija u vidu Barrede i Gonçalvesa na Hondama, Paina na Yamahi, … neće tek tako dozvoliti da KTM nastavi sa dominacijom.

Sve ima svoj kraj, ali kraj dominacije motocikala iz Austrije se ne može predvideti. Prošle godine je Cyril Despres’ pokušao da na Yamahi parira Comi, ali mu je to pošlo za rukom samo nekoliko prvih etapa, kao između ostalog i Joan Barreda na Hondi, koji je pružio dobre partije. Mali proizvođač iz Austrije u odličnoj je poziciji za još jednu titulu i to ne samo zato što je glavni konkurent Despres prešao u automobil. Ukoliko i favorit napravi neku grešku, na KTM-u su i Jordi Viladoms i Ruben Faria koji su reli završavali na drugoj poziciji 2014. i 2013. godine, a četvrti vozač Sam Sunderland, drugoplasirani na nedavno završenom reliju u Maroku dolazi kao zvezda u usponu.

I pored KTMove demonstracije sile, konkurencija nikada nije delovala sigurnije. HRC je osvojio dve etape ispred Come na Abu Dhabi reliju. U Hondi su sve oči uprte u Joan Barredu, od koga se očekuje da reli izveze bez greške. Ukoliko na startu izbije na čelo relija, moguće je da će Barreda igrati na iskustvo i pružati stalni pritisak nad Comom. Ništa manje se ne očekuje ni od portugalskih suvozača, Paolo Gonçalves i Helder Rodrigues uvek mogu da iznenade. Japanski konkurent – Yamaha, ima dobre karte u rukama koje mogu uzdrmati KTM. Pod različitim zastavama, plave motore će voziti Olivier Pain, Juan Pedrero, Frans Verhoeven, Michael Metge i Alessandro Botturi. Iznenađenje može biti i Sherco, koji je prošle godine osvojio dva specijala.

Međutim, ko je glavni favorit, niko ne može sa sigurnošću reći.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video