MotoGP Valensija: Rossi i Lorenzo u borbi za drugo mesto

Valentino Rossi počinje Valencia MotoGP sa 12 poena više u odnosu na svog timskog kolegu, Jorge Lorenza, u borbi za drugo mesto u svetskom šampionatu.

Obojica vozača imaju po dve pobede ove sezone, osim što Rossi ima blagu prednost sa dvanaest podijuma, dok Lorenzo ima jedanaest.

Rossi je bio jasan da je obezbeđivanje drugog mesta, iza Marca Marqueza, lično, zbog visokog kalibra protivnika ove sezone. Takođe bi se osvetio za prošlogodišnji poraz od Lorenza, koji je postao prvi timski kolega ikada koji je završio MotoGP sezonu ispred potpuno spremnog Rossija.

“Neće biti laka borba! Ja sam drugi u šampionatu, i to što sam 12 poena u prednosti je dobro, ali ovaj prostor nije dovoljan da bih igrao pasivnu ulogu ovog vikenda,” rekao je sedmostruki svetski šampion u kraljevskoj klasi. “Jorge je u dobrom raspoloženju. Tokom druge polovine sezone, Jorge je bio veoma brz i on želi da pobedi u Španiji i da preuzme drugo mesto od mene.

“Moramo da budemo fokusirani na završetak sezone pobedom, kao što smo bili tokom prethodnih trka! Moj tim i ja ćemo da radimo najbolje što možemo, kao i obično. Valensija nije jedna od mojih omiljenih staza, ali me to ne opterećuje. U ovoj sezone mi smo bili jaki i na stazama koje mi nisu najomiljenije.

“Tri trke zaredom su bile dobre, osvojio sam još jednu trku, i zbog toga mislim da možemo da odradimo dobar posao u Valensiji! Imam samopouzdanja!”

Bivši dvostruki MotoGP šampion Lorenzo smatra da drugo mesto, iza Hondinog Marca Marqueza, nije uopšte loše i da se ne treba rugati tome. Dok je Rossi favorit u šampionatu od otvaranja runde u Kataru, Lorenzo je svoj put do šampionata izborio posle druge runde u Teksasu.

“Na kraju se suočavamo sa poslednjom trkom u šampionatu, i uvek je uzbudljivo vratiti se u Španiju kako bi zatvorili sezonu,” rekao je Lorenzo, koji je odneo pobedu u Valensiji prošle sezone, uprkos taktici ‘go-slow’ voženja kako bi pokušao da obrne prednost Marca Marqueza u poenima.

“Mi smo već osigurali treću poziciju u šampionatu, posle trke u Sepangu i nadam se da ću se boriti za pobedu opet u Valensiji.

“Mislim da je ovo bolja staza za našu Yamaha M1 od Sepanga. Pobedio sam ovde prošle godine, i mi ćemo pokušati da to uradimo i ove. Drugo mesto u šampionatu je i dalje moguće, ali moram da pobedim i sačekam da vidim kakvi će rezultati Valentina biti.

“Voleo bih da završim šampionat bolje nego što sam ga započeo, posebno zbog velike gužve koja je uvek u Valensiji!”

Timski direktor, Massimo Meregalli je dodao:

“Neće samo drugo i treće mesto biti odlučeno između Valentina i Jorgea, nego će to biti i borba za timsku titulu.

“Tokom  trka u sezoni, Valentino je pokazao da je u odličnoj kondiciji. Pogotovo njegova pobeda na Philip Islandu je bila odličan performans, koji je pokazao izuzetan nivo njegovog voženja, ali obojica naših vozača imaju odličan tempo. Pobeda Jorgea u Motegiju je bila veličanstvena i on je konstantno brz u svakoj sezoni.

“Tim i vozači su odradili odličan posao ove sezone, i motivisani smo da radimo jako ovog vikenda, za ovu poslednju trku. Biće važno da damo mogućnost Valentinu i Jorgeu da se takmiče od početka do kraja, kako bi zatvorili sezonu na najbolji način.”

Video