Moto trke MotoGP

MotoGP sezona 2015 u brojkama

Dok s nestrpljenjem iščekujemo početak nove sezone i prvu trku 20.03. u Kataru, prisetimo se kako je izgledala sezona iza nas.

Najviše pobeda imao je Jorge Lorenzo, ukupno 7. Iza njega nalazi se Marquez, sa 5 trijumfa. Još samo dva vozača došla su do prvog mesta -Valentino Rossi (4 puta) i Pedrosa (2 puta).

Movistar Yamaha je prva i u broju podijuma na kojima su se pojavili – 27. Druga je Repsol Honda, sa 15, treći je Ducati sa 8. Po jedan podijum imaju Pramac Racing, MarcVDS, LCR Honda i Monster Yamaha Tech3.

Marquez ove godine imao je najviše najbržih krugova – 7. Samo krug manje, ima Lorenzo, ukupno 6. Četiri je ostvario Valentino Rossi, a samo jedan Andrea Iannone.

Najveće brzine postavili su vozači Ducatija – Iannone 10 puta, a Dovizioso 4 puta. Prate ih vozači Honde, Marquez koji je 3 puta imao najveću brzinu i Aoyama, koji je na početku sezone menjao povređenog Pedrosu, samo jednom.

Vozač sa najviše pol pozicija je bio Marc Marquez, 8. Iza njega je Lorenzo sa 5, a po jednu pol poziciju imali su – Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Andrea Dovizioso, Andrea Iannone i Aleix Espargaro.

Movistar Yamaha vodila je u 72% krugova, Honda 25%, Ducati 2% i Yamaha Tech3 0,5%.

Rossi i Barbera osvojili su po četiri kaznena poena, Di Meglio tri, a Petrucci i Hernandez po dva.

Čak 12 puta prošle godine su vozači LCR Honde odustali. Repsol Honda je imala 8 odustajanja, a Forward Racing takođe 8.

Ova sezona bila je sjajna za Rossija, uprkos lošem završetku. Oborio je nekoliko rekorda. Do sada startovao je na 329 trka, a čak 211 puta bio je na podijumu.

 

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video