MotoGP šampion se seli u Andoru?

Dvostruki MotoGP šampion, Marc Marquez, će se prema nagoveštajima preseliti iz Španije u Andoru.

S’ obzirom da Andora nudi velike poreske olakšice, vest o selidbi Marquez-a je prodrmala Španiju koja je jako pogođena finansijskom krizom. Zanemarujući činjenicu da li je to u redu ili ne, veoma je nepravedno izdvojiti Marqueza. Retkost je pronaći Grand Prix zvezdu (na dva ili četiri točka), koja nije spakovala svoje kofere i preselila se u zemlju koja nudi bolje poreske aranžmane.

Španski MotoGP vozači Pol i Aleix Esparagaro već žive u Andori, dok se njihovi sunarodnici Jorge Lorenzo i Dani Pedrosa opredeljuju za Švajcarsku.

Zapravo, mnogi se pitaju kako je Marc Marquez, koji je debitovao 2008. godine ostao u Španiji tako dugo, pogotovo što se Andora nalazi na amo 120km od njegovog rodnog grada Cervera.

Prema španskim izveštajima koji proizilaze iz članaka u Diari d’Andorra, Marquez – za čiji se novi ugovor sa Hondom Repsol šuška da vredi oko 10 miliona evra, će se u Španiji suočiti sa porezom od 49%, dok bi u Andori platio 30.000 evra. Nakon nekoliko godina, to će preći u 10% njegovog prihoda.

Marquez će morati da provodi 183 dana godišnje u Andori kako bi ispunio uslove boravka.

F1 šampion Fernando Alonso se vratio na špansko oporezivanje iz Švajcarske 2011. godine, a zbog poreske istrage, Valentino Rossi se vratio na italijansko 2007. godine.

 

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video