Moto trke MotoGP Priče iz boksa

MotoGP legende dobile biste

Nekadašnji šampioni sveta u kraljevskoj klasi Wayne Gardner, Mick Doohan i Casey Stoner osvajali su australijski Grand Prix na Phillip Islandu, te ih je njihova lokalna staza nagradila bronzanim skulpturama Barbare McLean, umetnika iz Melburna.

Australijska Grand Prix korporacija naručila je od McLeanove da napravi bistu svakog od tri austalijske motociklističe legende, a biste su otrkivene na stazi u petak, uz prisustvo svakog od članova čuvenog tria.

Gardner, svetski šampion iz 1987, bio je prvi vozač koji je osvojio australijski Grand Prix kada je Svetski šampionat prvi put došao na Phillip Island  u aprilu 1989. 18 meseci kasnije Hondin vozač ponovio je podvig kada je Phillip Island bio poslednja trka 1990. sezone. Te dve, od ukupno 18 njegovih Gradn Prix pobeda i dalje su duboko urezane u njegovom sećanju.

Između 1994. i 1998. Doohan i njegova Honda dominirali su u 500cc Svetskom šampionatu, osvajajući pet uzastopnih šampionskih titula i 54. Grand Prix pobede. Doohan je ostvario pobedu na Australijskom Grand Prix-u 1998.

MotoGP svetski šampion 2007 i 2011, Stoner osvojio je 34. pobede u kraljevskoj klasi za Ducati i Hondu. Od toga šest uzastopnih pobeda ostvario je na Phillip Island u periodu od 2007 do 2012. Takođe u tih pet godina startovao je sa pol pozicije i tri puta je imao najbrži krug trke.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video