MotoGP Jerez: druga pobeda za Marqueza

Marc Marquez ostvario je drugu uzastopnu pobedu ove sezone, na stazi Jerez, uz prednost od preko 5 sekundi u odnosu na drugoplasiranog Johann Zarca, a na najnižem pobedničkom postolju pridružio im se Italijan Andrea Iannone.

Pol poziciju na startu trke imao je Cal Crutchlow, koji je u subotu na kvalifikacijama oborio rekord staze sa vremenom 1’37.653. Većina vozača se, usled toplih vremenskih uslova, odlučilo za prednju tvrdu ili srednje tvrdu gumu i zadnju srednje tvrdu gumu oko koje su se jednoglasno složili. Izuzetak na gridu bio je Jorge Lorenzo koji je izabrao meku prednju  gumu.

Trku od 25 krugova poveo je Lorenzo, odličnim startom iz drugog startnog reda, a za njim krenuli su Pedrosa, Zarco, Crutchlow i Marquez. Već posle par krugova situacija se već činila jasnija, o borbi za pobedu odlučivaće vozači Honde i Ducatija. Lorenzo, Marquez, Pedrosa, Crutchlow i Dovizioso, koji se lagano probijao ka čelu, bili su najbrži vozači na stazi iz kruga u krug.

U osmom krugu dolazi do raspleta u vodećoj grupi. Cal Crutchlow doživeo je pad u krivini broj jedan, a na kraju kruga u poslednjoj krivini, krivini ‘Jorge Lorenzo’, Marquez preuzima vodeću poziciju od Lorenza, kome gume očigledno popuštaju.

Tokom sredine trke Marquez, Lorenzo, Dovizioso i Pedrosa vozili su svoju trku, Zarco je bio usamljen na 1.5 sekundi zaostatka na petom mestu, a iza njega bili su Iannone, Petrucci, Rossi i Miller. Maverick Vinales vodio je borbu, daleko čak na dvanaestoj poziciji, sa Bautistom i Morbidellijem.

Marc Marquez na vodećoj poziciji tokom četrnaestog kruga dozivljava nezgodnu situciju, nailazi na sljunak na stazi od pada Tom Luthija, zadnji kraj mu proklizava u krivini, ali uspeva da se zadrži na motoru. Ta situacija kao da mu je dala zalet da se u toku sledeća dva kruga odvoji na 2 sekunde prednosti u odnosu na Doviziosa i Pedrosu koji nisu uspevali da obiđu Lorenza na drugoj poziciji.

Sve se činilo kao da je pitanje pobednika rešeno, i ostaje nam samo da utvrdimo ostale dve pozicije na pobedničkom postolju. U toj borbi osam krugova pred kraj dešava pravi trkački incident, Andrea Dovizioso obilazi Lorenza, odlazi preširoko, Lorenzo uvidevši to pokušava da zatvori krivinu i da na izlazu iz nje izađe ispred Doviziosa, međutim Dani Pedrosa sa četvrte pozicije pokušava da iskoristi to što su obojica van idealne trkacke putanje kroz krivinu, i dolazi do kontakta između njega i Lorenza koji ga nije video, Pedrosa se katapultira a Lorenzo od posledica kontakta odlazi šire do Doviziosa i sva trojica ostaju bez plasmana u šljunku.

Marc Marquez osigurava pobedu, a zbog incidenta vozača Ducatija i Honde, i Johann Zarko drugu poziciju, međutim Andrea Iannone nije bio siguran za plasman na najniži stepenik pobedničkog postolja, Petrucci, Rossi i Miller pet krugova do kraja trke skroz su ga sustigli. Do poslednjeg kruga borbu su vodili Iannone, Petrucci i Rossi koji je uspeo da nadoknadi zaostatak, dok je Miller izgubio priključak i zadovoljio se šestim mestom.

Na kraju kroz ciljnu ravninu, Marquez prolazi kao prvoplasirani, za njim sa preko pet sekundi zaostatka Johann Zarco, a za njima u grupi Iannone, Petrucci i Rossi, šesti je Miller. Maverick Vinales je sedmi, uspeo je da se izbori sa Bautistom na osmoj poziciji, deveti je novajlija MarcVDS tima Franco Morbidelli, a kao deseti stize Mika Kallio na KTMu kome je ovo prva ‘wild card’ trka ove sezone.

Marc Marquez vodeći je vozač u šampionatu sa 70 bodova slede ga Johann Zarco sa 58 i Maverick Vinales sa 50 bodova.

Sledeća trka na programu je 20. maja u Francuskoj.

Valentino Rossi je tokom ove trke izvezao krug oko sveta, ukupno 40075km. Za tako nešto bilo mu je potrebno 22 sezone, odnosno 369 trka ili 8730 krugova.

 

photo/video credit: motogp.com

Video