MotoGP jedinstveni ECU softver

Kao što smo juče pisali, Dorna je usvojila niz novih pravila, a između ostalog pominje se pravilo koje je mnoge zbunilo i glasi:

„Već je najavljeno da će fabričke ekipe od 1. jula 2015. morati da koriste jedinstvenu verziju softvera, a sada je pravilo dopunjeno time da različite ekipe koje koriste agregate istog proizvođača mogu koristiti različite verzije jedinstvenog softvera.“

Ali šta to znači? Kolege sa sajta Crash.net su postavili ovo pitanje nadležnima, a ovo je odgovor koji su dobili:

Prva stvar je da „jedinstveni softver“ obavezuje postojanje jednog zvaničnog softvera koji će biti korišćen u 2016. godini. Uvek će biti dostupna samo jedna zvanična verzija softvera koju će MotoGP timovi koristiti.

Jedinstvenisoftver zasnivaće se na softveru koji se koristi u Open klasi, tako da su svi zvanični timovi pozvani da učestvuju na razvoju ovog softvera u 2015. godini.

Međutim, da bi uzeli učešće na razvoju softvera, MotoGP timovi Honda, Yamaha i Ducati moraju zamrznuti razvoj svojih softvera 1.jula 2015. godine. Njima će biti omogućeno da koriste svoje softvere do kraja 2015. godine, ali izmene na njima mogu biti minimalne, sigurnosne prirode, koje će ispraviti sitne greške.

Fraza u pravilu „različite verzije jedinstvenog softvera“ odnosi se na to da ekipe mogu zamrznuti jednu verziju svog softvera za fabričke, a drugu za privatne timove i da sa njima nastupaju do kraja 2015. godine.

Novi MotoGP proizvođači, Aprilia i Suzuki su pozvani da takođe učestvuju na razvoju softvera, ali oni razvoj svoje verzije softvera mogu vršiti do kraja sezone.

 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video