MotoGP borba nastavlja se u Mugellu

Mugello je spreman da ugosti još jednu epsku borbu dok domaći heroj Valentino Rossi dolazi na legendarnu stazu kao lider šampionata.

Yamaha je generalno najuspešniji proizvođač u MotoGP eri na Mugellu, zahvaljujući Rossijevom dominacijom od 2004 do 2008 i pobedama njegovog timskog kolege Jorge Lorenza 2011, 2012 i 2013. Španac je imao težak početak sezone zbog problema sa vizirom i zdravljem na prvim trkama ali sada je osvojio dve dominantne vezane pobede u Jerezu i Le Manu, i bez sumnje ponovo će predstavljati pretnju u Mugellu. Lorenzo je bio u stanju da pobegne u predhodne dve trke ali Rossi će bez sumnje biti još odlučniji da pobedi pred domaćom publikom što će možda Lorenzu zagorčati život.

Nije samo Yamaha u konkurenciji za Mugello, fabrički Ducati tim predvođen Andreom Iannoneom i Andreom Doviziosom završio je tu privatne testove pre Le Mana i dodatni podaci mogli bi dati Ducatiju dodatni podsticaj koji im je potreban za prvu pobedu u 2015. godini, i to je glavni cilj novog GP15. 2009. videli smo Caseya Stoner kako osvaja Italijanski GP za Ducati, jedinu put kada je Ducati trijumfovao u Mugellu. U Le Manu se Andrea Dovizioso ponovo popeo na podijum i time osigurao treću poziciju u generalnom plasmanu i još jednom pokazao da se Ducati vratio u borbu na vodećim pozicijama sa novim Desmosedici GP15.

Uprkos nedavnoj dislokaciji ramena, Andrea Iannone bio je uključen u žestoku borbu u Moto2 stilu tokom Francuskog GP-a, dok su se on i Marc Marquez borili za četvrtu poziciju. Trio Rossi, Dovizioso i Iannone imaju solidne šanse za pobedu i kompletno italijanski podijum.

Le Man nije bio idealan vikend za Hodnu. Marc Marquez je na četvrtoj poziciji ostvario najbolji rezultat za njih dok su Crutchlow, Redding i Pedrosa zabeležili padove. Honda je predstavila novu viljušku na Le Manu dizajniranu da pomogne u dugim brzim krivinama, idealno za Mugello i nadamo se da će italijanska staza pokazati da je Le Man bio samo mali pad za japanskog proizvođača.

Dani Pedrosa vratio se na stazu posle operacije ruke i uprkos padu tokom trke rekao je da je vikend u celini dobro prošao. On odlazi u Mugello sa ciljem da nastavi da se vraća u punu formu dok testira svoju ruku pod pritiskom trkačkih uslova.

Za britanske vozače  Cala Crutchlowa i Scotta Reddinga, Mugello će biti važan vikend. Crutchlow je uz Marqueza dobio novu viljušku u Francuskoj dok Redding nastavlja da se prilagođava fabričkoj Hondi, pošto je prošle godine vozio motocikl Open Class specifikacije.

Aleix Espargaro vozač Suzuki Ecstar tima operisao je palac nakon ozbiljnog pada na Le Manu tokom FP3 i ima za cilj da bude spreman za Mugello. Njegov brat Pol Espargaro takođe je išao pod nož ali zbog povrede ruke (arm pump).

Nicky Hayden osvojio je svoju prvu pobedu u Open klasi u 2015. i on pokušava da prestigne Hectora Barberu u generalnom plasmanu. Novajlije  Loris Baz i Eugene Laverty zabeležili su svoje najbolje rezultate u MotoGP-u i trudiće se da ponovo osvoje poene, dok se prilagođavaju svojim novim motociklima i uče nove staze kao što je Mugello.

 

 

 

Foto: motogpbrits.com

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video