Moto3: Martin odoleo napadima

Prva trka Moto3 kategorije u sezoni 2018. imala je 18 krugova. Na pol poziciji našao se Niccolo Antonelli, ispred Jorge Martina i Gabriel Rodriga.

Na startu trke Martin je krenuo silovito, i već posle dva kruga se odvojio od ostalih, uspeli su da ga isprate jedino Bastianini i Canet, dok je osvajač pol pozicije Antonelli imao loš start i ostao zaglavljen u grupi iza vodeće trojice, koja je brojala šest vozača. Posle četiri kruga grupa je već zaostajala 1.3s.

U petom krugu Enea Bastianini izleće sa staze u krivini broj šest i ne uspeva da nastavi. Tako smo dobili trku za pobedu između Martina i Caneta, i grupu vozača koji su se borili za najniži stepenik pobedničkog postolja.

Do poslednjeg kruga, vodeća dvojica su trku proveli u ocenjivanju mogućnosti protivnika, i testiranje zavetrine na ciljnom pravcu, činilo se kao da Canet na drugom mestu ipak drži sve u svojim rukama, jer na kraju svakog kruga, ciljnu ravninu prolazi kao prvi i pušta Martina pred prvu krivinu.

Grupa iza njih zaostajala je čak 7 sekundi i broj članova se povećao na devet: Dalla Porta, Bezzecchi, Antonelli, Rodrigo, Kornfeil, Sasaki, Di Giannantonio, McPhee, Toba smenjivali su pozicije posle svake krivine.

Došao je na red i poslednji krug, Martin je u prvoj polovini kruga pokušao da napravi razliku, međutim Canet je u drugom delu kruga brži, i došao je do taman dovoljne razlike za zavetrinu na ciljnom pravcu, i prolazak kroz cilj kao prvi. Međutim Martin uspeva da poslednju krivinu odveze odlično, Canet možda malo ulazi preširoko i na pravcu nema dovoljnu brzinu kao u ostalim krugovima do tad, Martin uspeva da se odbrani za 23 hiljadita dela sekunde i odnosi prvu pobedu u sezoni 2018. Ovo je Martinova druga pobeda za redom uključujući i poslednju trku sezone 2017. u Valensiji.

Na trećoj poziciji završio je Dalla Porta koji je bio uspešniji od ostalih vozača iz grupe, slede ga Antonelli, Rodrigo, Di Giannantonio, Toba, Sasaki, Kornfeil i Migno. Ostali članovi grupe John McPhee odustao je u poslednjem krugu usled problema sa kočnicom, a Bezzecchi je imao trkački incident u grupi sa Sasakijem i završio je trku na četrnaestom mestu.

Video