Moto2 i Moto3 u Valensiji

U Valensiji će tri dana, počevši od danas, biti velika gužva, jer će na stazu izaći većina Moto2 i Moto3 takmičara, kako bi obavili predsezonske testove.

Neki od timova održali su mini test u Almeriji, na jugu Španije pre nedelju dana, ali ovo je prvi put da se u 2015. godini sastaju gotovo svi takmičari. Na stazi će se naći 30 Moto2 motora, među kojima će biti i prošlogodišnji šampion Tito Rabat, koji će pokušati već na početku sezone da zada tempo ostalim takmičarima.

Oči će biti uperene i u mlađeg, Alexa Marqueza, koji je nakon osvajanja titule u Moto3 klasi prešao u Moto2 gde će biti timski kolega Rabatu u Estrella Galicia 0,0 Marc VDS timu. Alex još uvek ima problem da pronađe granicu na motoru od 600 kubika, ali verujemo da će mu to ubrzo poći za rukom.

Španija kao po običaju daje najviše vozača, tako da treći ozbiljan konkurent za prvo vreme takođe dolazi iz ove zemlje, voziće za Paginas Amarillas HP 40 ekipu, a njegovo ime je Luis Salom. Tu je još jedan novajlija u Moto2 klasi, Alex Rins, ali svakako ne smemo zaboraviti ni na vozače kao što su Johann Zarco (Ajo Motorsport), Thomas Luthi (Derendinger Racing Interwetten), Xavier Simeon (Federal Oil Gresini Moto2), Simone Corsi (Forward Racing), Mika Kallio (Italtrans Racing Team) i Dominique Aegerter (Technomag Racing Interwetten).

Kada je Moto3 klasa u pitanju, na stazi će se pojaviti 32 vozača. Jedva čekamo da vidimo Asparov trojac koji čine Francesco Bagnaia, Juanfran Guevara i Jorge Martin koji će ove godine voziti kompletno unapređenu Mahindru za koju veruju da može parirati svojim poznatijim protivnicima.

Nakon što su njihovi vozači prešli u jaču klasu, Estrella Galicia 0,0 tim ima zaista zanimljivu postavu koja će voziti Hondine motore, a čine je Jorge Navarro i Fabio Quartararo. Nikako ne smemo zaboraviti ni na postavu novog, odnosno preimenovanog tima Leopard racing koju čine Efren Vazquez, Danny Kent i Hiroki Ono.

Na KTM mašinama naćiće se vozači Red Bull KTM Ajo tima Brad Binder, Miguel Oliveira i Karel Hanika, kao Romano Fenati koji će u 2015. godini voziti za Sky Racing team VR46. U vrhu se očekuje da će se naći i Niklas Ajo (RBA Racing Team) koji će ove godine voziti KTM i Enea Bastianini (Junior Team Gresini Moto3) koji će nastupati na Hondi.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video