Moto trke MotoGP

Moto2: Kalex testira Triumph

Nova Moto2 sezona još nije ni počela, a proizvođač šasija iz Nemačke, već počinje pripreme za 2019. godinu. Možda su i u pravu, budućnost Moto2 kategorije je odmah iza ugla, sa jednim cilindrom manje i stotinak kubnih centimetara više.

2018. godina biće poslednja godina u kojoj će motocikle Moto2 klase pogoniti Hondini agregati. Kako je već prošle godine najavljeno, novi proizvođač za srednju klasu biće Triumph, sa tri cilindra i radnom zapreminom od 765 kubnih centimetara.

Prototip Kalexove šasije za 2019. godinu imao je veoma dobar debi na stazi u Valensiji. Za test vozača izabran je Švajcarac Jesko Raffin, koji je u prošloj godini u Moto2 kategoriji nastupao za Garage Plus Interwetten ekipu na Kalexu. Loši vremenski uslovi na stazi nisu omeli Raffina da bude sporiji samo 1.3s od zvaničnog rekorda staze, na ‘običnoj’ verziji Triumphovog motora, sa standardnom elektronskom kontrolnom jedinicom i kvačilom, upakovanom u Kalex.

Glavni dizajner i izvršni direktor Kalexa, Alexander Baumgartel nije krio oduševljenje: “Srećni smo kako je prošao početak testa motocikla za 2019. godinu. Jesko Raffin je uradio odličan posao. Program smo započeli na motociklu sa već dotrajalim Hondinim agregatom, da bi Raffin stekao osećaj vožnje trkačkog motocikla, posle četiri meseca pauze. Ali već od trećeg izlaska na stazu fokusirali smo se na potpuno novi motocikl pogonjen Triumphom. – objasnio je Baumgartel i nastavio – Jesko je gotovo odmah već bio potpuno zadovoljan, posle samo par krugova njegov komentar je bio: ‘Motocikl se ponaša kao Kalex’. To nam je donelo veliko olakšanje. Za ovaj test, koristimo standardne delove agregata, elektronike i kvačila, ali na kraju smo već bili u mogućnosti, da postignemo vreme od 1:36.6. Ovo je odlično vreme za nas i do sada smo veoma zadovoljni postignutim.“

Uzimajući u obzir da je Raffin već sada samo 1.3s u zaostatku od najboljeg kruga, poprilično sa sigurnošću možemo reći da, kada trkački agregat i Magneti Marelli elektronika budu u opticaju, Moto2 će biti brži nego ikad u 2019.

Video