Moto trke MotoGP

Moto GP: Najbolje trke u Kataru

Nakon zimske pauze, motocikli se vraćaju na stazu! Ljubitelji dvotočkaša odbrojavaju dane do početka nove sezone 2016. Prva trka održaće se u Kataru, a biće vožena naravno noću. Prisetimo se koje su do sada bile najuzbudljivije.

2004. godina

Te godine vožena je prva trka na stazi Losail i bila je trinaesta trka u sezoni. U tom trenutku, Valentino Rossi bio je prvi u generalnom plasmanu, sa 39 poena prednosti u odnosu na drugoplasiranog Seta Gibernaa. Pre nego što je trka počela, došlo je do problematične situacije. Gibernau se žalio jer su Rossi i Max Biaggi čistili startne pozicije. Zbog toga su obojica dobila 6 kaznenih sekundi koje su dodate na njihova kvalifikaciona vremena i zbog toga startovali sa poslednjih pozicija. Taj incident doveo je do vrlo loših odnosa između Seta i Rossija. Nakon trke, Rossi je izjavio da Gibernau nikada više neće odneti pobedu u trci, što se kasnije ispostavilo kao tačno.

2007. godina

U 2006. godini nakon velike borbe oko titule šampion je postao Nicky Hayden, a Valentino Rossi je ispustio šansu da osvoji svoju osmu svetsku titulu. Za sezonu 2007. došlo je do velikih promena po pitanju motocikala – smanjena je snaga sa 990cc na 800cc sa ciljem da motocikli postanu bezbedniji. Upravo zbog te promene, niko nije znao kako će se motocikli pokazati na stazi kada se na semaforu pojavi zeleno svetlo. Pored toga, pojavio se novi vozač – Casey Stoner, mladi Australijanac za kog će se vremenom ispostaviti da je jedan od najboljih vozača kraljevske kategorije.

2015. godina

Prva trka prošle godine imala je sve elemente koji su potrebni da bude savršena. Marc Marquez ušao je u novu sezonu kao osvajać dve uzastopne titule svetskog šampiona. U 2014. godini bio je gotovo nepobediv, pobedio je u prvih 10 trka. Veliki pomak pokazao je i Rossi koji je pre toga imao korak unazad u svojoj karijeri provevši 2 godine u Ducatiju. Njegov timski kolega Lorenzo bio je odlučniji nego ikada da u 2015. osvoji svoju treću titulu. To nije sve. Ducatiju je Luigi Dall’Igna dizajnirao nov motocikl – GP15, a sa njim Andrea Dovizioso uspeo je da osvoji pol poziciju. Sama trka bila je jedna od najuzbudljivih u istoriji ovog takmičenja, ispunjena padovima, obilaženjima, ali i odlučivanje pobednika u poslednjoj krivini. Pobednik, višestruki šampion kraljevske klase, Valentino Rossi nakon trke izjavio je: “ Ovo je bila najbolja trka ikada! “

 

Trka u Kataru zakazana je za 20. mart.

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video