Hamilton: “Vozi kao da si ga ukrao”

Lewis Hamilton kaže da iskustvo prethodnih šampionata znači, jer mu pomaže da za poslednje dve trke u sezoni ostane skoncentrisan, s obzirom da se bori za drugu uzastopnu titulu u svetskom šampionatu.

Posle pobede na US Grand Prixu, Hamilton je 24 poena u prednosti u odnosu na njegovog rivala za titulu, Nico Rosberga, a ostalo je još 75 poena rezervisanih za poslednje dve trke. U njegovoj prvoj F1 sezoni u 2007., Hamilton je vodio u šampionatu sve do finalne trke, kada je izgubio od Kimija Raikkonena. On je šampionat osvojio naredne godine u dramatičnoj završnici sa preokretom u poslednjoj krivini, pre nego što je opet u 2010.godini propustio priliku u finalnoj trci.

On veruje da su mu ova iskustva pomogla i da zna koliko je težak posao potreban kako bi osvojio titulu ove godine.

„Definitivno sam u drugačijoj poziciji, nego što sam bio onda,“on je rekao.“Ili je to ili jednostavno iskustvo i godine, imati iskustva u pobedama i porazima – mislim da znam kakav pristup treba da imam.

„Ne postoji poseban recept, jednostavno, moram da se razbijem od rada za poslednje dve trke i da pokušam da poboljšam neke stvari. Ovo danas nije samo pobeda, ima dosta stvari koje mogu da iskoristim od danas i uslova u kojima sam vozio. Postoje stvari koje sam trebao da uradim u kvalifikacijama, a nisam. Na male stvari, kao što su te, moram da obratim pažnju i da ih ‘pokupim’.“

Hamilton se kvalifikovao iza Rosberga u Austinu, nakon manje greške sa kočnicama, ali je ipak uspeo da pobedi svog timskog kolegu u trci. On je rekao da se način na koji je vozio u trci nije promenio od kako je kao dete vozio karting, kada mu je otac rekao:“Vozi kao da si ga ukrao“.

„Kvalifikacije su bile poprilično slabe i postojala su dva razloga za to. Nisu samo kočnice, moje linije vožnje nisu bile najbolje u zonama kočenja, tako da sam to prostudirao prošle noći, popravio ujutru, i funkcionisalo je poprilično dobro. Na dan trke, vodim se istom rečenicom od svoje osme godine, i takav stil imam i dan danas. Moj tata je uvek govorio „Vozi kao da si ga ukrao“ i to je ono što ja i dan danas radim.“

Video