Mladi vozači pred višim kriterijumima za mesto

Vozači koji žele da voze Formulu 1, moraju da imaju minimum 18 godina i da zadovoljavaju novi bodovni sistem kako nalažu pravila koja će biti predstavljena 2016. godine.

Da bi dobili super licencu od rukovodećeg organa FIA i moraju da ostvare određen broj poena u juniorskim kategorijama. Takođe, moraju da pređu najmanje 300 km u F1 bolidu i da imaju važeću vozačku dozvolu.

Max Verstappen (17), ove godine će debitovati u Formuli 1, ali bi mu to bile onemogućeno da su nova pravila stupila na snagu ranije.

Od naredne godine, novi vozači će morati da odgovaraju na pitanja o sportskim propisima i da ostvare najmanje 80% od dve pune sezone u kvalifikacionim šampionatima.

300 km koji se zahtevaju u F1 bolidu se moraju napraviti pri trkačkim brzinama i u periodu od 2 dana. Poeni se skupljaju u juniorskim kategorijama i treba da ostvare minimum 40 u toku 3 godine kako bi im bila izdata super licenca.

Budući FIA F2, GP2 serije, Evropski F3, Svetski Endurance šampionat i američki IndyCar jednosed šampionat, pobedniku nude 40 ili više bodova, dok GP3 serija i Formula Renault 3.5 nude 30.

Max Verstappen je bio treći prošle godine u F3, što znači da ne bi imao dovoljan broj bodova i takođe je ispod starosne granice.

Holanđanin je imao 16 godina kada je potpisao za Toro Rosso i na otvoranju sezone u Austriliji, postaće najmlađi vozač Formule 1 ikada.

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video