Auto trke Rally

Mitsubishi predstavlja novi R5

Cerada je pala prošlog vikenda u Engleskoj na Castle Combe stazi gde je Mitsubishi predstavio svoj novi R5 reli automobil.

Zasnovan na novom modelu Mirage, koji se u nekim zemljama zove i Space Star, reli auto je razvio i dizajnirao Tomas Veng iz Mpart AB-a i moći će da se vidi sledeće sezone u WRC 2.

Pokreće ga motor od 1620 ccm, koji se pojavljuje i u EVO X, opremeljen sa petostepenim Sadev menjačem i pogonom na sva četiri točka. Poseduje MacPherson vešanje, upareno sa specijalno dizajniranim podokvirima i Ohlin amortizerima.

„Veliki deo misli potrošen je na dizajn i razvoj ovog automobila,“ rekao je Veng. „Trudili smo se da ostane što jednostavniji i efikasniji i koristili smo Mitshubishi-jeve delove koliko god smo mogli. Uvereni smo da će auto biti lak za održavanje i da ćemo moći da ga ponudimo po konkurentnoj ceni. Do sada su zahtevi klijenata premašili naša očekivanja, a potvrđen broj prodatih automobila je već dvocifren,“ dodao je.

Obimna testiranja su zakazana za Oktobar, dok se očekuje da automobil debituje početkom sledeće godine.

Ford Fiesta, Citroen DS3 i Peugeot 208 T16 R5 su automobili koji se trenutno voze u WRC 2, dok Škoda testira spremnost svog Fabia R5 modela za narednu sezonu.

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE
Motor 4 cilindra, 16 ventila 1620ccm
Garrett turbo sa 32mm restriktorom
Gems ECU
Snaga / Moment 280ks@7500rpm
450Nm@7500rpm
Prenos Sadev petostepeni sekvencijalni
Mehanički diferencijal, prednji i zadnji, sa AP spojnicom
Stabilnost MacPherson vešanje
Ohlin amortizeri
Docal podokviri
Kočnice AP četvoroklipne, ventilirajući diskovi
Asfalt 355mm
Šljunak / sneg 300mm
Točkovi Asfalt: 18 x 8in
Šljunak: 15 x 7in
Sneg: 16 x 5in
Dimenzije Dužina: 3740mm
Širina: 1820mm
Visina: 1490mm
Međuosovinsko rastojanje: 2470mm
Težina: 1230kg

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video