Milleru pobeda, Marquezu titula

Jutro u Valensiji nije delovalo nimalo drugačije nego juče. Antonelli je krenuo sa pol poziciji, ali se na njoj nije dugo zadržao. Jack Miller, u tom trenutku jedina osoba koja pored Marqueza može da uzme titulu izbio je na prvu poziciju i poveo vozić – Vinales, Antonelli, Marquez.

Osvajači titule su se smenjivali iz kruga u krug, Miller se sigurno držao prve pozicije a iza njegovih leđa se odvijala borba.  U devet krugova do kraja Miller gubi prvu poziciju, ali u borbi za povratak na prvo mesto uspeva da poremeti tempo Alexa Marqueza.

Poredak u osam krugova do kraja je – Vinales, Miller, Marquez, Rins i Vazquez. Karte su otvorene, osvajač titule nepoznat. Do kraja kruga Miller se vratio na prvu poziciju ispred Vinalesa, ali je Marquez i dalje na trećoj poziciji koja mu donosi titulu.

Sedam krugova pre kraja, Miller ja i dalje iza Vinalesa, a Alex Marquez im diše za vratom, predvodeći grupu – Rins, Vasquez, Kent, McPhee. Ostaje otvoreno pitanje – Da li će Rins pomoći klupskom kolegi?

Šest krugova do kraja Miller izbija na prvu poziciju, a Rins prolazi ispred Marquez i u ovom trenutku je Miller šampion sveta u Moto3 klase, ali pet krugova je ostalo do kraja. Marquezu za vratom diše Vasquez. U vodećoj grupi je sedam motora. Rins i dalje ne popušta pred napadima Marqueza.

Pet krugova do kraja Vinales izbija na čelo i trenutno je Marquez vodeći u šampionatu. Dolazi do kontakta i Marquez i Miller gube pozicije. Miller je peti, Marquez sedmi, a Vinales vodi sigurno trkom. Miler je na četvrtoj poziciji i ispred sebe ima Rinsa, Marquez gubi poziciju i trenutno je osmi. Miller prolazi vozače i dolazi na drugu poziciju. Marquez izbija na petu poziciju iza Rinsa. U ovom trenutku Marquez ima dva poena više u šampionatu.

Ostalo je manje od četiri kruga do kraja. Marquez je četvrti, a Vinales drugi. Sekunda i 399 hiljaditinki  deli Millera i Vinalesa. Sve deluje kao da je titula odlučena, ali Miller smanjuje razliku. Marquez izbija ispred Kenta i sada je na trećoj poziciji.

Tri kruga je do kraja, Miller smanjuje razliku, a Marquez sigurno vozi na trećoj poziciji dok mu je Kent za vratom. Miller svo vreme smanjuje razliku na 0,734 i sve je brži, ali je Marquez i dalje treći. Kent je četvrti sa velikim zaostatkom.

Samo je dva kruga do kraja, Miller je za vratom Vinalesu i deluje da će ga obići, ali Marquez je dosta brži od Kenta. Miller napada Vinalesa i za sada mu ne uspeva. Kent je bliži Marquezu i ubrzava tempo. Miller prolazi Vinalesa u krivini 14 i izbija prvi na pravac.

Poslednji je krug, a karte su u Kentovim rukama. Vinales obilazi Millera, ali Miller uzvraća udarac i izbija na prvu poziciju. Kent je blizu Marqueza i odlučuje ko će biti šampion. Isac Vinales ne odustaje i dalje napada Millera. Ostalo je još 8 krivina. Kent je opasno blizu Marquezu, nezahvalna uloga u ovoj trci za njega. Miller je prvi i dalje, Kent pravi grešku i dovodi Marqueza do titule.

Mlađi Marquez je šampion Sveta u Moto3 klasi u sezoni 2014.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video