Mikkelsen: „Poljska je bolja od Španjolske“

Sebastien Ogier, Andreas Mikkelsen, Ott Tanak celebrate the podium at FIA World Rally Championship 2015 Poland in Mikolajki, Poland on July 5, 2015 // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // P-20150705-00300 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Andreas Mikkelsen usporedio je jučerašnju pobjedu u Poljskoj sa svojom prvom WRC pobjedom u Španjolskoj prošle godine.

Obje pobjede došle su u dramatičnoj završnici. Njegov uspjeh u Španjolskoj došao je kada je njegov timski kolega Ogier imao sudar u završnom brzincu.

Ali Mikkelsen ocjenjuje svoju pobjedu u Poljskoj kao najbolju vožnju u karijeri nakon dva dana pritiskanja na Tanaka koji je bio u vodstvu u petak i subotu.

„Na mnogo načina osjećam da smo zaista zaslužili pobjedu jer smo cijeli vikend išli brzo. Bila je jedna mala pogreška u subotu, ali to je to.

Ovo je vjerovatno moj najbolji reli do sada i smatram da sam to zaradio“, rekao je Norvežanin.

„Imao sam sreće kod svoje prve pobjede, ali osjećao sam da vozim jako pametno danas da zadržimo pritisak na Tanaku, pa je morao ići brzo preko stijena“.

Tanak je bio jedan u nizu vozača koji je oštetio auto na stijenovitim i kišom natopljenim cestama gdje je izgubio vodstvo od gotovo 20 sekundi.

„Taj brzinac je vjerovatno najteži što sam ikad vozio i morao sam bit jako brz.

Znao sam da će biti teško, jer ako idemo brzo onda ćemo staviti pritisak na Tanaka koji je morao voziti brzo, pa može se svašta dogodine, pogotovo sa svim tim stijenama“, dodao je Mikkelsen.

Vozač VW-a imao je riječi utjehe za Tanaka.

„Znam kako se osjeća. Bio sam vodeći u Švedskoj 2015. godine i izgubio sam u zadnjem brzincu. To je potpuno poražavajuće i najgori osjećaj koji sam ikad imao.

Rekao sam mu da je napravio odličan posao, i da će on osvojiti brojne relije u budućnosti. Mora vam biti žao zbog njega“, rekao je Mikkelsen.

Video