Michelin želi u F1 2017

Francuski proizvođač guma Michelin je otvoreno govori o tome da postoji mogućnost povratka u Formulu 1 nakon 2016. godine, kada Pirelliju ističe ugovor ekskluzivnog dobavljača. Međutim, iz Michelina su odmah postavili uslov da će se vratiti jedino u slučaju da Formula 1 opet počne „poštovati gumu“.

„Želimo gumu koja će se poštovati. Gume ne doživljavamo kao element cirkusa, niti ih želimo kao takve. Na gumu je potrebno gledati kao na tehnološki element koji je potrebno razvijati“ – rekao je sportski direktor Michelina, Pascal Cuasnon.

Za razliku od Michelina, Pirelli ima potpuno drugačiju filozofiju i na njihovim gumama se nije moguće trkati u pravom smislu reči. Italijani su sve podredili cirkusu i ekspoziciji svog brenda.

„Sigurno ne želimo gumu koja će trajati sedam krugova ili četrdesetak krivina“ – naglasio je Cuasnon.

Michelin ima konkretnu tehnološku i sportsku viziju novog ciklusa u Formuli 1, a tehnološki preduslov njihovom pristupanju bio bi prelazak na točkove od 18 inča, jer im Formula 1 jedino tako može biti relevantna za industriju guma za civilnu upotrebu, ali i druga prvenstva u kojima su prisutni.

Spomenimo kako je Michelin svoj povratak u Formulu 1 do sada uslovljavao prisustvom suparničkog proizvođača, ali s vremenom su promenili stav. Spremni su da budu i ekskluzivni dobavljač, ali jedino ako će Formula 1 za njih predstavljati izazov.

„Super ako će sport biti otvoren za nekoliko proizvođača. Međutim, i mi smo evoluirali. Sada smo spremni biti i jedini, ali samo u slučaju da je projekt izazovan i ima smisla. Inače ne bi bio u Michelinovom duhu“ – dodao je Cuasnon.

S druge strane, Pirelli ne želi konkurenciju u Formuli 1 i njihov je ugovor uslovljen statusom ekskluzivnog dobavljača.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video