Michelin želi da testira sve MotoGP staze

Michelin se sprema da zameni Bridgeston, jedinog snabdevača pneumatika u MotoGP šampionatu. Pripreme za 2016. godinu su već u toku, a da sve bude spremno za povratak Francuske firme u kraljevsku klasu, pneumatike planiraniraju da testiraju na svim Grand Prix stazama tokom 2015.

Tehnički direktor Michelina, Nicolas Goubert potvrdio je u intervjuu za Speedweek.com da dobavljač guma ima za cilj da obavi testove na svakoj stazi sa MotoGP kalendara tokom 2015. godine. Colin Edwards već je pružio priliku Michelin-u u Motegiu na Yamahi, Michele Pirro u Brnu na Ducatiu, a Japanski test vozač Shinichi Itoh prilikom testiranja za Hondu.

Ključni deo testiranja nije predodređen samo proizvodnji guma već i tome kako će se motori ponašati sa prelaskom na 17-inčne točkove, sa sadašnjih 16.5-inčnih. Goubert smatra da je promena od vitalnog značaja za sport i da će istraživanja i razvoj biti od velikog značaja prilikom izrade pnemutaika za upotrebu na putevima. Michelinov cilj je da donese niz guma koje će odgovarati svim motorima na svim stazama, Goubert špekuliše sa šest prednjih i sličnim brojem zadnjih.

Asimetrična zadnja guma je sigurna, a da li će Michelin koristiti više od jedne komponente na prednjem pneumatiku kao što je pokušao Bridgestone na Phillip Island i Valencia ostaje da se vidi. Ipak jedna stvar je sigurna gume neće “preko noći” stići iz Francuske.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video