Auto trke WRC

Michel Nandan: Palac gore autima za 2017.

Hyundaijev šef Michel Nandan vjeruje da će 2017. nova era svjetskih reli automobila biti puno bolja sa dodatnim širinama i povratkom visoke tehnologije komponenti prijenosa.

Nandan nadzire razvoj korejskog proizvođača već četiri godine. On je rekao da proširenje do 55 milimetara neće biti samo za izgled, već će poboljšati upravljanje.

„Proširenje je bitno za izgled automobila, ali posljedica toga je da ćemo imati veću stabilnost u zavojima“, rekao je Nandan koji je uzbuđen zbog još većeg mačo izgleda izazivača za sljedeću godinu.

„Najočitija stvar će biti opći izgled auta jer postoji više prostora na karoseriji i automobil izgleda jako agresivno. Ovo će biti prva stvar koju će navijači vidjeti i uživati jer će automobili izgledati jako, jako spektakularni.“

On je također rekao kako je dobra vijest povratak elektronski kontroliranih aktivnih centralnih diferencijala. Oni će se vratiti nakon što su izbačeni 2006. godine, iako prednja i stražnja jedinica ostaje mehanička.

„Činjenica da imate aktivni središnji diferencijal pomoći će performansu i rukovanju, pogotovo na ulazu i izlazu iz krivine“, objasnio je Nandan.

„Ova promjena je bila zatražena od proizvođača. Sa aktivnim središnjim diferencijalom smanjit će se opterećenje na kardanu, tako da u pogledu dugotrajnosti to je pozitivna stvar. Biti će moguće postaviti rukovanje auta malo bolje, a također će biti lakše prilagoditi upravljanje, ovisno o površini ceste i uvjetima.“

Novi Hyundai i20 svoj prvi nastup će imati 1. decembra na talijanskom Monza reli showu, uoči svog natjecateljskog debija u januaru na reliju Monte-Carlo.

Video