Mercedes želeo da finansira trku u Nemačkoj

Automobilski gigant, Mercedes-Benz, ponudio je da iz svoje kase pokrije polovinu dugova, kako bi sprečio otkazivanje trke u Nemačkoj. Uz ovo, Mercedes je ponudio i da sam ispromoviše događaj, ako Nemačka ostane na kalendaru Formule 1.

Trka u Nemačkoj je prvo trebala da se održi u Nurburgingu, ali se u poslednjem trenutku odlučilo da se trka ipak održi na rivalskoj Hockenheim stazi.

Međutim, uprkos pokušajima proizvođača automobils da se trka sačuva, FIA je u petak objavila da je taj događaj i formalno sklonjen sa kalendara, jer kako kažu: „nosioci komercijalnog prava i promoter nisu postigli sporazum“ , na žalost svih timova, vozača, ali i miliona fanova. Ovo će biti prvi put da se od 1960. godine, ne održi trka Formule 1 u Nemačkoj.

Nemačka igra veliku ulogu u svetskoj automobilskoj industriji, ogromni su i doprinosi nemačkih vozača – Michaela Schumachera i Sebastiana Vettela koji su više puta bili šampioni Formule 1, tako da nije veliko iznenađenje to što je Mercedes želeo da doprinese uspehu domaće trke u 2015. godini.

Nemačkim fanovima, najbliža trka biće trka u Austriji, koja će se voziti 21. juna u Spielbergu. Ta staza je u vlasništu Dietricha Mateschitza, koji je poznat po tome da sa njegovim timom (Red Bull) predstavlja jednog od najvećih konkurenata Mercedesa.

Nemačka je otpala sa kalendara, pa se sada svi okreću jednoj od najpoznatijih evropskih trka, trci u Monci, koja je kako kažu, takođe ugrožena.

Francuska, Holandija, Portugalija, Južna Afrika, Argentina i San Marino su zemlje koje su dale veliki doprinos Formuli 1, ali se trke tamo više ne održavaju. Ipak, F1 se ove godine vraća u Meksiko, gde će se u novembru održati trka na Hermanos Rodriguez stazi, prvi put, od 1992. godine.

 

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video