Mercedes poklonio Rosbergu pobedu u Monaku

Ekipa Mercedesa je katastrofalnom odlukom u finišu trke koštala Hamiltona pobede na VN Monaka.

Start trke je prošao mirno, a među prvih šest je jedina promena bila ta što se Kvyat probio ispred Ricciarda na četvrto mesto. Kasnije tokom kruga je došlo do manjeg incidenta između Alonsa i Hulenberga. Španac je malo izgubio zadnji kraj u krivini Mirabeau i oštetio Hulkenbergovo prednje krilo. Problem sa krilom je imao i Massa i njih dvoje su ujedno i prvi bili u boksu.

Alonso je zbog svog incidenta dobio kaznu od pet sekundi, ali je bar prošao bez većih oštećenja.

Hamilton je na vrhu diktirao tempo i stvorio je prednost od oko tri sekunde u odnosu na Rosberga koji je bio dve sekunde ispred Vettela. Razlike između vozača su bile slične i iza njih tako da nije bilo prostora za ozbiljnije duele.

Vodeći su počeli da obilaze sporije vozače već u 20. krugu i u toj situaciji se najbolje snašao Hamilton koji je u tom periodu povećao svoju prednost na četiri sekunde.

Promene guma su kao što je Pirelli prognozirao krenule u 27. krugu i Alonso je bio među prvima u boksu. On i pored svoje kazne nije izgubio devetu poziciju koju je držao.

Vettel je bio prvi od lidera koji je menjao gume u 37. krugu, a za njim je u boks ušao i Ricciardo.

U sledećem krugu je odgovorio Rosberg i zadržao poziciju ispred Vettela. U 38. krugu je promenu napravio i Hamilton, dok je Raikkonen nešto dužim ostajanjem na stazi preskočio Ricciarda za peto mesto.

Delovalo je da će na ovoj trci oba McLarena doći do bodova, međutim u 43. krugu je Alonso imao problem sa menjačem na kočenju za prvu kriviui i morao je da odustane sa devetog mesta.

Do kraja trke nije bilo većih uzbuđenja na vrhu, ali se zato Verstappen pobrinuo za zabavu u sredini poretka pošto je sa novim super-mekim gumama bio najbrži na stazi. On je u dva navrata iskoristio Vettela koji je bio krug isped njega da se sakrije iza Ferrarijevog bolida i zahvaljujući plavim zastavama koje su bile pokazane Bottasu i  Sainzu, zajedno sa Nemcem, obiđe direktne rivale na stazi. Isti manevar mu nije prošao i protiv Grosjeana, a Verstappen je bio veoma agresivan u narednim krugovima i u velikoj želji je pogrešio na kočenju za prvu krivinu i završio u zidu.

Nakon toga je na stazu izašlo vozilo bezbednosti, a Hamilton je na iznenađenje mnogih otišao u boks da promeni gume i tako pao na treće mesto.

Trka je nastavljena osam krugova pre kraja, a Hamilton je odmah na svežim super-mekim gumama počeo da napada Vettela. Iza njih je Ricciardo uspeo da se probije ispred Raikkonena u krivini Mirabeau i povratio peto mesto koje je zauzimao nakon starta. Niega je potom pustio timski kolega Kvyat i Ricciardo se dao u poteru za Hamiltonom i Vettelom.

Ipak, prilika za duele do kraja nije bilo i tako je Rosberg zahvaljujući velikoj strateškoj grešci Mercedesa sa Hamiltnom došao do pobede ispred Vettela i Hamiltona. Ricciardo je u poslednjem krugu vratio četvrto mesto Kvyatu pošto Australijanac nije uspeo da iskoristi nove gume da napreduje do podijuma.Raikkonen je bio šesti, Perez odličan sedmi, Button osmi, Nasr deveti, a Sainz deseti.

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video