Mercedes bio primoran da menja izgled bolida za 2015

Iz Mercedesa kažu da su bili primorani da menjaju izgled bolida W06 nakon neočekivane zabrane sredinom sezone. U pitanju je FRIC zabrana (Povezivanje prednjeg i zadnjeg dela). Izvršni direktor Paddy Lowe je izjavio da je ova izmena pravila uticala na sam dizajn koji je već bio spreman, te su zbog toga morali da menjaju mnoge stvari.

FRIC pravilo je stupilo na snagu uoči Velike nagrade Nemačke prošle godine. To je bio potez za koji se očekivalo da bi mogao umanjiti prednost Mercedesa. Međutim ništa bitno se nije promenilo, Mercedes je ostao dominantan do kraja 2014. godine.

Ipak, priznaje Lowe, ova odluka je stigla kao grom iz vredra neba i u timu su bili iznenađeni. Bili su primorani da rade značajne promene u filozofiji dizajna za 2015 godinu i W06 bolid.

„Ovaj bolid ima neke promene koje nisu vidljive u smislu sistema vešanja i optimizacije težine ali ono što mi trenutno pokušavamo je da povratimo prednost koju smo imali sa FRIC sistemom vešanja. Sve to pokušavamo da uradimo bez povezivanja prednjeg i zadnjeg dela kako ne bi prekršili pravila.“

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video