Melandri motivisan razvojem Aprilijine MotoGP mašine

Iskusni italijanski vozač Marco Melandri vraća se u MotoGP 2015. sa Aprilijom i novim Factory Aprilia Gresini timom.

Prošlog leta izgledalo je kao da će te ostati sa Aprilijom u World Superbikeu, ali ste na kraju potpisali za njihov novi MotoGP tim. Možete li objasniti taj proces?

Moj cilj je bio da provedem dve godine sa Aprilijom u Superbikeu, ali sve se promenilo kada je fabrika neočekivano odlučila da usredsredi svoje napore na MotoGP svetski šampionat. U početku bio sam neodlučan da li da prihvatim izazov jer sam sumnjao u konkurentnost novog motocikla, a postojala je mogućnost za pobede u Superbikeu. Ali bio sam ohrabren idejom razvijanja MotoGP motocikla sa timom.

Vraćate se u MotoGP posle četiri sezone, koji su vaši ciljevi za 2015.?

Moj cilj je napredovanje korak po korak. Što se tiče rezultata, još uvek je rano govoriti o stvarnim ciljevima. Mislim da bi trebalo sačekati barem test u Kataru (14. do 17. marta) da bi videli na kom smo nivou. Moja lična motivacija zavisi od situacije koja me okružuje. Snaga volje svih članova tima, ako naporno rade, to će me podstaći da dam najbolje od sebe.

U novnom timu bićete sa Fausto Gresinijem, sa kojim ste radili u prošlosti. Kakav je Vaš profesionalni odnos sa njim?

Drago mi je što radim sa Faustom, koji je iznad svega prijatelj. On mi je mnogo pomogao tokom teških godina. Aprilija donosi veoma važno iskustvo što će značiti odličnu saradnju. Za Fausta, promena brenda posle toliko godina biće pozitivna.

Koji su Vaši utisci o Romanu Albesianu, sportskom direktoru u Apriliji?

Romano je došao u ključnom trenutku. MotoGP je očigleno velika odgovornost za njega i neće biti lako, ali ja sam uveren u njegovu sposobnost i siguran sam da će mu njegovo znjanje služiti u projektu.

Šta ste otkrili tokom prvog testa u Valensiji i koje ste ciljeve postavili sebi za sledeći test u Sepnagu?

Prvi kontakt sa motociklom nije dao previše referentnih tačaka, jer se mašina veoma razlikovala od onih koje sam vozio u Superbikeu. U Maleziji ćemo koristiti novi motocikl, sa novom šasijom i elektronikom. Biće važno da budemo sigurni da je sve dobro podešeno i da se razvoj motocikla kreće u pravom smeru. To će mi dati samopouzdanje da nastupam na visokom nivou za koji sam sposoban.

 

Foto: motogp.com

 

 

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video