Auto trke WRC

Meeke: „Moramo biti koncentrirani na svakom metru“

Prvi vozač Citroena Kris Meeke predviđa da će vještina vozača biti potrebnija više nego ikada za sljedeću sezonu kada će vozači morati izvući maksimalne performanse iz svojih novih automobila.

Automobil je izgrađen na novim i uzbudljivim tehničkim propisima FIA-e koji omogućuju veću aerodinamičku slobodu, veću snagu motora i ponovno uvođenje aktivnih središnjih diferencijala.

Očekuje se da automobili budu spektakularniji na brzincima od svojih prethodnika i Meeke vjeruje da će najuspješniji vozač na kraju sezone biti, osoba koja je bila u mogućnosti ukrotiti svoj automobil.

„Auto za 2017. je uzbudljiv stroj, to je poprilično veliki korak u odnosu na 2016.“, rekao je Britanac koji ima tri pobjede u WRC-u.

„Znamo promjene propisa, ali kad ih vozite u ljutnji, oni su drugačije zvijeri, stalno morate biti koncentrirani, svaki metar, da bi se zadržali na vrhu.

Za mene, ljudski element će doći ispred, još više kroz 2017. godinu, jer će mjestimično biti teško izvući potencijal iz tih automobila. S vremena na vrijeme oni su tako, tako brzi.“

Šef tima Yves Matton na ceremoniji otkrivanja auta rekao je kako očekuje da će C3 biti pobjednik u 2017. te da će puno zasluga ići Krisu i njegovim vještinama u razvoju novih automobila.

Matton: „Trebali smo vođu, koji je imao dovoljno tehničkog iskustva i znanja u smislu razvoja. Kris je u razvoju trkaćih automobila za PSA grupu više od deset godina. On je obučen inženjer i to znači da je bio u mogućnosti pružiti detaljne analize na određenim mjestima. On je bez sumnje jedan od glavnih razloga što smo bili u mogućnosti držati se rasporeda i ispuniti naše ciljeve sa C3.“

Video