McLaren – Honda traže od F1 odrzavanje pravila o motorima

Trkački direktor McLarena Eric Boullier insistira da je u interesu Formule 1 da dozvoli rivalima Mercedesa da ih stignu po pitanju motora. Konkurenti nemačkog proizvođača i dalje pokušavaju da nađu način da olabave pravila koja ih ograničavaju da rade na unapređenjima tokom sezone kako bi smanjili zaostatak u odnosu na Mercedes.

Mercedes se logično protivi tome jer u timu strahuju da bi to drastično moglo da umanji njihovu prednost.

Boullier, čiji tim će koristiti Hondine agregate naredne sezone, smatra da je od ogromnog značaja odmrzavanje pravila po pitanju unapređenja tokom sezone jer  bi to doprinelo većoj konkurentnosti na stazi.

„Ne želimo da radimo nešto što će nam bez razloga povećati troškove,“ rekao je Boullier. „Ali ovo je takmičenje i trebalo bi da možemo da menjamo bolide koliko želimo. U okviru pravila, mislim da bi motore trebalo zamrznuti onda kada svaki konstruktor bude u stanju da napravi sopstveni motor. Ako zabranite konkurenciju, onda to nije u duhu sporta.“

Boullier priznaje da postoji zabrinutost da bi Mercedes mogao da bude u prednosti predstojećih godina dok se pravila malo ne izmene. „Oni su sakupili plodove dobrog rada i zbog zamrzavanja izmena na motorima,“ dodao je Boullier.

„Većina dobijenog dolazi zapravo iz motora i oni će dobijati u narednih par godina dok ostali timovi ne budu bili u stanju da im stanu rame uz rame po pitanju razvoja. Ukoliko se odmrznu pravila videćete da će početi da ih stižu drugi.“

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video