McLaren i Honda rade na razrešenju kultoroloških razlika

Konjske snage i sila prijanjanja nisu jedini izazovi kada je McLaren u pitanju. To nisu jedine stvari na kojima se radi u garaži McLarena.

Kako piše u izveštajima španskog lista Marka, iako je postojala decenija uspešne saradnje između McLarena i Honde pred njima je mnogo izazova na kojima će zajedno učiti. „Postoji grupa mehaničara i inženjera koji rade na automobilu,“ izjavio je Eric Boullier i dodao „svi oni uče kako da rade sa Hondinim tehničarima.“ Marca piše da su kultorološke i jezičke barijere između McLaren-ovih i Hondinih ljudi velike ali ne i nepremostive. „Pre, dok smo sarađivali sa Mercedesom bilo je Nemaca, ali i Engleza. Sada su sve Japanci i to zahteva proces adaptacije,“ dodaje Boullier.

Button odlično sarađuje sa Hondinim inženjerima

Ključ za približavanje je svakako Jenson Button. On je već imao prilike da sarađuje sa Japancima dok je vozio za Hondu 2006 godine. Po svemu sudeći i tada je uspešno sarađivao sa timom tako da se u McLarenu najviše uzdaju u njega.

Važno je napomenuti da je njegova supruga iz Japana, top model Jessica Michibata tako da Jenson jako dobro poznaje japansku kulturu. „Istina je da oni čak i kada kažu ‘da’, ne misle isto kao kada mi to kažemo ,“ izjavio je Jenson.

Bivši F1 vozač Pedro de la Rosa takođe dosta dobro poznaje japanski način rada. „Sećam se da sam pred izlazak na stazu rekao timu da promene pod ili krilo, oni su mi govorili ‘da, da, da’, međutim kada sam izašao na stazu sve je bilo isto,“ kaže Španac.

Nije to veliki problem, sudeći po izjavama iz tima

McLarenom glavni inženjer, Matt Morris, tvrdi da kultorološke i jezičke barijere nisu suviše velike. „Svi viši inženjeri govore dobro engleski,“ izjavio je Matt Morris tokom testiranja u Jerezu. „Nikada prilikom posete Japanu jezik nije predstavljao problem,“ dodaje Morris.

Na stazi međutim, stvari nisu izgledale ni približno besprekorno. Morris kaže da ga ne brine to uopšte, jer pre trke u Australiji imaju još osam dana testiranja.

„Honda donosi nešto novo svakog dana, a tako će biti i u Barseloni, ne sumnjam u to,“ izjavio je Matt Morris i dodaje „Mi imamo postavljene ciljeve za Melbourne, nastavljamo po planu dalje.“

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video