Marquez u nedoumici za Jerez nakon operacije prsta?

Dvostruki MotoGP šampion, Marc Marquez, je operisan nakon što je slomio mali prst u nesreći tokom motocross treninga.

Iako je Repsol Honda zvezda trenutno 30 poena iza vodećeg Valentina Rossija u plasmanu, Marquez tek treba da potvrdi da li će voziti narednu trku u Jerezu.

U saopštenju Repsol Honde rečeno je samo da učešće Marqueza u španskom Grand Prixu „nije isključeno“.

Operaciju je izveo dr. Xavier Mir, šef jedinice za ruke i gornje ekstremitete patologije u bolnici Univerziteta Quiron Dexeus u Barseloni, u subotu popodne.

Dr. Mir je rekao da je Marquez primljen na odeljene za povređene u bolnici Quiron Dexeus, nakon što je pretprpeo povredu tokom pada na treningu, u subotu ujutru.

„Pacijent je imao deformitet na malom prstu leve ruke i potom je rendgen pokazao prelom proksimalne falange, sa pomeranjem. Nakon toga smo odlučili da tretiramo povredu – kao što bi to bio slučaj kod bilo kog drugog pacijenta – fiksiranjem titanijumske ploče na njegov prst. To će omogućiti funkcionalni oporavak posle 24h, i njemu dati šansu za trkanje u Jerezu.“

Marquezov timski kolega, Dani Pedrosa, takođe treba da bude potvrđen za Jerez, koja je 4 trka od 18, posle operacije koju je imao zbog problema sa cirkulacijom u ruci (nakon prve trke u sezoni).

Honda je odbila penzionisanog, dvostrukog šampiona Caseya Stonera koji se ponudio da zameni Danija Pedrosu, i umesto toga pozvala Hiroshija Aoyamu.

Marquez je propustio veći deo 2014. testiranja zbog polomljene noge na motocrossu, ali je ipak osvojio prvih deset trka u sezoni.

Mladom Špancu je početak 2015. bio manje uspešan. Greška u prvom skretanju ga je pozicionirala na peto mesto u Kataru, zatim pobeda u Teksasu, i nakon toga DNF(nije završio trku) u Argentini.

„Ima dosta stvari koje me čine veoma optimističnim,“ rekao je Marquez pre nekoliko dana.

„Kao prvo, mogao sam da osvojim sve tri trke do sada.. Drugo, u 2013. nakon prvih šest trka Dani je bio vodeći na tabeli, Jorge je bio drugi, a ja sam bio treći, 30 poena iza Danija, ali sam ipak uspeo da osvojim titulu.“

Marquez je polomio desni, mali prst (i nožni) tokom prakse u Assenu u 2013., ali je ipak završio drugi u trci. Međutim, za tu povredu prsta nije bila potrebna operacija.

 

Foto: Marc Marquez Twitter (@marcmarquez93)

Video