Marc Coma osvojio petu Dakar reli titulu

Marc Coma vozač fabričkog Red Bull KTM tima, osvojio je svoju petu Dakar reli titulu uprkos bujičnim padavinama koje su stvarale opasno klizave staze.

Na putu za Buenos Aires, Coma je uspeo da održi svoju prednost i pored toga što su organizatori skratili etapu zbog loših vremenskih uslova i na kraju završio sa 16 minuta i 53 sekunde prednosti ispred portugalskog vozača Paulo Goncalvesa.

Joan Barreda imao je prednost od 12 minuta tokom prvih nedelja trke i postao najveća pretnja Comi, ali je kapiten Red Bull KTM tima povratio vođstvo u generalnom plasmanu nakon osme etape.

Coma je debitovao na Dakar reliju 2002. i osvojio svoj prvi Dakar četri godine kasnije 2006. Španac je takođe pobedio 2009. kada je Dakar prvi put vožen u Južnoj Americi, 2011, 2014 i 2015.

38-godišnjem vozaču peta titula postala je veoma specijalna jer je uspeo da odbrani prošlogodišnju i to ga čini jednim od velikana Dakara.

„Morali smo da kompletno promenimo strategiju, a nakon toga se i ritam trke potpuno promenio,“ – objasnio je Coma.

„Znali smo da će ovo biti duga trka, znali smo da je planiranje maratonskih etapa veoma važno, i mislim da smo u tom trenutku napravili razliku od naših konkurenata. Obe maratonske etape prošle su bez problema, bez grešaka, i tempo je bio visok sve vreme.“

„Zajedno radimo veoma dobro i to je razlog zašto se iz godine u godinu ovde borimo za pobedu. Neverovatno. Ni u najluđim snovima nisam mogao da zamislim da će mi se ovo desiti u životu. Naravno, osećaj je divan.“

„Sada je vreme da uživam u ovom dostignuću sa familijom, prijateljima, timom, jer smo mnogo energije potrošili na ovo!“

Pokazujući svoju dominaciju tokom Dakar relija, Marc Coma doneo je KTM-u 14. uzastopnu Dakar titulu.

 

Finalni rezultati:

1. Marc Coma (ESP) KTM 46h 03m 06s
2. Paulo Gonçalves (PRT) Honda +00:16:53
3. Toby Price (AUS) KTM +00:23:14
6. Ruben Faria (PRT) KTM +01:57:50
12. Hélder Rodrigues (PRT) Honda +04:00:00
17. Joan Barreda (ESP) Honda +05:54:35
18. Kuba Przygonski (POL) KTM +06:21:12

 

FOTO: Felipe Trueba – EFE

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video