Manji timovi se odupiru ideji o klijentskim bolidima

Manor, Force Indija, Sauber i Lotus su četiri tima koji su, prema pisanju Auto Motor und Sporta, na ivici života u najbržem cirkusu. Kako navodi ovaj nemački list, trenutno zaostaju u plaćanju agregata svojim dobavljačima, pa je i zbog drugih troškova prvi čovek Formule 1 predložio ideju o klijentskim bolidima.

Ideja je da veliki timovi kao što su Ferrari i Mercedes proizvedu još dodatna četiri bolida za potrebe manjih timova, koji bi u daljem prevodu postali satelitske postave svojim dobavljačima. Ipak, šef Force Indije Bob Fernley se ne slaže sa ovim predlogom.

„Na ovaj način mi ćemo izgubiti našu nazavisnost. Veći timovi bi nam onda naređivali koje vozače moramo da imamo, za koje ideje moramo da glasamo, a mi to ne želimo.“ kazao je Fernley.

„Jednom klijent – uvek klijent. Ako bi do toga došlo mi bismo morali da otpustimo inženjere, da prodamo mašine i da se odrekenmo iskustva. Posle toga nema nazad.“

Slično razmišljanje ima i Pat Symonds: „Nikada nisam bio zabrinut za budućnost Formule 1 kao sada. Ideja o klijentskim bolidima nas vodi u propast.“

Ovu priču najbolje zna tim Saubera, koji je za vreme saradnje sa BMW-om odustao od proizvodnje menjača koji je ovu tehnologiju razvijao u Minhenu. Nakon razlaza, švajcarski tim je sada prinuđen da kupuje menjače od Ferrarija.

„Nemamo više iskustva da sami uradimo, a sa ovom idejom to bi se odrazilo i na ostale oblasti.“ rekao je tim menadžer Beat Zehnder.

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video