Auto trke WRC

Makinen podržava Latvalu za naslov u 2017.

Trenutni lider WRC-a Jari-Matti Latvala je pravi kandidat za naslov u 2017. godini, smatra šef Toyotinog tima Tommi Makinen.

Očekivalo se da će Toyota imati spor povratak u WRC nakon 17 godina izbivanja, ali drugo mjesto u Monte-Carlu i iznenađujuća pobjeda u Švedskoj znači da su u vodstvu nakon dvije runde.

„Imam dobar osjećaj da se Jari-Matti može boriti ove godine. Ja ga mogu učiniti opuštenijim u autu i učiniti da vjeruje u sebe.

Razumijem bolje nego itko drugi što to znači, bio sam tamo tako dugo da znam što on osjeća. Vrlo je jasno u Švedskoj, Jari-Matti bio je najjači čovjek na svijetu.“

Latvala je počeo sezonu ciljajući na postolja i bodove u najboljem slučaju, ali je priznao da su ga rezultati do sada prisilili na preispitivanje.

„Prije početka Montea, mislio sam o među prvih šest tamo i prvih pet u Švedskoj“, rekao je.

„Ovo mjenja stvari. No, vidjet ćemo.“

Ogier dopustio Latvali vodstvo u poretku

Osvajanje maksimalnih bonus bodova u Švedskoj bio je ključ za 4 boda prednosti Latvale ispred Ogiera u prvenstvu.

No, lider prvenstva sada mora prvi startati na prašnjavim cestama Meksika prvog dana, a Ogier je rekao da je namjerno to uradio kako bi izbjegao tu situaciju.

„Malo sam bio sumnjičav da bi se on mogao povući i ostaviti meni da otvorim put u Meksiku, tako da sam jako sretan što sam ga vidio kako ide brzo“, našalio se Ogier.

„Nisam išao punom parom. Cilj je bio: OK, moram uzeti tri ili četiri boda jer sam bio siguran da će Latvala biti u top 5.

On je uzeo sve i vodi u prvenstvu sa četiri boda, ali namjeravam ispraviti stvari u Meksiku.“

Reli u Meksiku očekuje se da bude teži izazov za Toyotu jer nisu testirali auto na vrućem vremenu i velikim visinama u predsezoni.

Tim se prebacio u Almeriju u Španjolsku kako bi se pripremali za Meksiko, ali je test rano prekinut jer je Latvala prevrnuo automobil.

Video