Makinen na čelu Toyota WRC tima

Kao što smo ranije pisali, Toyota se vraća u svetski reli šampionat 2017. godine, a juče je na čelo Toyota Gazoo Racing-a (TGR) postavljen četvorostruki prvak sveta Tommi Makinen.

Iako je Toyota najavila povratak u WRC preko Toyota Motorsport GmbH (TMG) odeljenja smeštenog u Nemačkoj, Makinen u toj ekipi neće vršiti nikakvu funkciju. Međutim, japanci imaju odgovor i na ovo pitanje.

Kako se navodi u saopštenju fabrike iz Japana, oba tima imaju svoje vozače. Dok će za TMG voziti Sebastian Lindholm i Stéphane Sarrazin, auto za TGR će razvijati Eric Camilli i Teemu Suninen. TMG će svakako ostati tehnički partner za program razvoja WRC automobila, Makinen će imati odrešene ruke da unapredi postojeće ili stvori skroz novo WRC vozilo.

Koji god put da odabere, pedesetjednogodišnji Tommi planira da u razvoju automobila maksimalno učestvuje – „Iako ćemo imati odgovarajuće test vozače, mislim da će biti dobro da i ja vozim. Imam neke ideje koje će možda pomoći, a koje moram sam da isprobam. Svakako, najbolje je kad u razvoju imamo mišljenja većeg broja vozača.“

Makkinen koji je do sada vodio svoj tim koji je učestvovao sa nekoliko automobila grupe N, kaže da ima iskustva, ali da je sada sve mnogo ozbiljnije. On želi da do 2017. godine novi auto isproba na svim podloga koje se primenjuju u WRC šampionatu.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video