Formula 1

Luis Hamilton rešio da probije led u Japanu

Vozač Mercedesa je pobedio na poslednje dve trke i preuzeo prvo mesto u šampionatu od timskog kolege Nika Rozberga. Međutim njemu u prilog ne ide činjenica da nikada nije pobedio na Suzuki.

„Želim pobedu na Suzuki. Imam visoke ciljeve za tu trku,“ rekao je Luis. Njegov najbolji rezultat na stazi u Japanu je treće mesto. Suzuka je jedna od najpopularnijih staza, a taj epitet je dobila zahvaljujući činjenici da ima oblik osmice. Upravo ta konfiguracija obezbeđuje brze krivine, što je najveći izazov za svakog vozača u Formuli 1. Grand Prix se vozi na ovoj stazi od 1987. godine sa izuzetkom za 2007. godinu kada je vožen Fuji.

Prvi sektor na Suzuki vozači smatraju najzahtevnijim sektorom na svetu.

Trka se vozi 5. oktobra a poslednjih godina je ovde dominantan bio Sebastian Fetel, koji je pobeđivao 2009, 2010, 2012 i 2013. Samo je 2011 propustio priliku da pobedi, tada je završio iza Džensona Batona.

Odlučni Hamilton je rekao: „Dženson je pobedio te 2011, isti automobil smo vozili što znači da sam tada ja podbacio. To se neće desiti sledeće nedelje!“

Mercedes je dominantan ove sezone u situacijama kada nemaju problema sa bolidom i oba vozača veruju da mogu da prekinu dominaciju Red Bula na Suzuki.

„Suzuka je ći biti sjajna za naš automobil, kroz prvi sektor ćemo leteti,“ rekao je Niko Rozberg.

Vozač Red Bula Daniel Rikardo, koji zaostaje za Hamiltonom 57 bodova, izjavio je da će im konfiguracija staze omogućiti velike šanse za pobedu nad Mercedesima.

Suzuka nagrađuje bolide sa odličnom aerodinamikom, a Fernando Alonso kaže da će Suzuka pokazati da li stvari počele da idu na bolje kada je Ferari u pitanju ili je trka u Singapuru bila samo jedna od dobrih trka. Alonso je u Singapuru završio četvrti, međutim imao je velike šanse da završi drugi. Tu šansu je propustio zbog lošeg trenutka zamene guma. „Suzuka će biti dobar test za nas, videćemo da li smo zaista u dobroj formi ili ne. Velika je želja da nastavimo sa unapređenjima na bolidu i da se približimo najboljima.“

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video