Loša sreća za Loeba, Price ponovo napada

Nakon demonstracije sile od strane Peugeota koju gledamo već pet dana, logično je da se i unutar tima javio rivalitet. Peterhansel je juče izbio na čelo u generalnom plasmanu, pobedom na petoj etapi, nakon što je Loeb ima problem oko elektronike na njegovom Peugeotu. Price je pobedio i na ovoj etapi i zahvaljujući tom rezultatu izbio na vrh liste generalnog plasmana.

Možda to ne priznaje, ali kralj Dakar relija, Stephane Peterhansel svakako ima problem sa tim što je klupski kolega, novajlija na Dakaru ispred njega. Međutim, danas su se karte izmeđale, pa je Peterhansel preuzeo vođstvo i sada on kontroliše trku. Dok neki ovu pobedu vide kao rezultat Loebovog problema, drugi pak vide da se Peterhansel bolje snašao na terenu i zbog toga dominirao.

Carlos Sainz je prošao drugi kroz cilj, a problemi sa elektronikom koji su se odrazili na ubrzanje, dan ranije su se dogodili Despresu, a sada i Loebu, što je pomalo zabrinulo članove Peugeot tima. Posledice za sada nisu ozbiljne, ali ako se problem desi nekoliko puta, dobiće značajno veće razmere. Između ostalog, tome se nada i Al Attiyah u Miniju.

Nakon današnjeg dana, u generalnom plasmanu je Peterhansel prvi, sa 27 sekundi prednosti nad Loebom, dok Sainz zaostaje 5 minuta i 55 sekundi. Al Attiyah je na četvrtom mestu sa više od 15 minuta zaostatka.

Kod motociklista Toby Price beleži drugu uzastopnu, i treću ukupnu pobedu na ovogodišnjem Dakar reliju. Iako je na trećem kontrolnom punktu zaostajao 3 minute, na kraju je proz cilj prošao sa minutom prednosti nad Goncvalesom. Međutim, Goncvales i dalje ima 35 sekundi prednosti u generalnom plasmanu, u odnosu na svog timskog kolegu koji se nalazi na drugom mestu.

Walkner koji se do sada retko pominjao je treći sa nepune tri minute zaostatka. Danas su se mnogi vozači povukli, a svakako je najveće iznenađenje Ruben Faria na Husqvarni koji je odustao usled preloma zgloba. Joan Barreda (Honda) je i dalje u igri, ali daleko ispod u generalnom plasmanu, nakon još jednog tehničkog problema koji je imao sa Hondom.

Među kvadovima, braća Patronelli obeležili su svoj povratak na Dakar osvajanjem prve dve pozicije na jučerašnjoj petoj etapi. Argentinci su se popeli na prve dve pozicije u generalnom plasmanu. Alejandro je prvi, a Marcos drugi. Prvu trojicu kompletira Rus Sergei Karyakin koji zaostaje za prvoplasiranim nešto više od 5,5 minuta.

Među kamionima Holanđani i dalje vladaju. Ovog puta prvi je bio Hans Stacey koji je kroz cilj prošao s vremenom 7 sekundi bržim od Gérarda de Rooya.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video