Lorenzo zadaje prvi udarac

Vozači su konačno izašli na stazu u 2016. godini i odvezli prvi trening pred trku u Kataru. Jorge Lorenzo, prošlogodišnji šampion, ostvario je najbrže vreme, ispred Rossija i Iannonea.

Staza Losail International Circuit poznata je po tome da vetar nanosi pesak i time „prlja“ stazu, ali su vozači ovog puta imali sreće. Tokom testa u Kataru pre nekoliko dana vreme 1’54.810 vozio je Yamahin vozač Jorge Loenzo, ali su vozači bili svesni da je kiša koja se dogodila između testa i prvog slobodnog treninga poremetila sve.

U svom petnaestom krugu tokom treninga dugog 45 minuta najbrolje vreme postavio je Jorge Lorenzo – 1’55.440. Njegov klupski kolega Valentino Rossi odvezao je ukupno 17 krugova i napravio vreme 1’55.707. Iznenadilo je da je Rossi već tokom prvog treninga bio brz.

Andrea Iannone je vozio vreme 1’55.736, što samo govori koliko je bio blizu Valentinu Rossiju. Mnogi od Ducatijevog čoveka očekuju da će već tokom prve trke biti konkurentan u borbi za pobedu.

Impresivan je bio i Ducati Avintia Racing tima, kojim upravlja Hector Barbera koji je trening završio na četvrtom mestu. Sa vremenom 1’55.810 Barbera je bio veoma blizu vozaču fabričke Ducati ekipe. Poslednji vozač koji je vozio vreme 1’55 bio je Maverick Vinales na Suzukiju, što znači da u prvih pet imamo tri različita proizvođača. Ono što iznenađuje svakako je nedostatak Honde u prvih 5 vozača.

Pol Espargaro našao se na šestoj poziciji, ispred Hondinoh fabričkih vozača. Dani Pedrosa našao se na sedmoj poziciji sa više od pola sekunde zaostatka za Lorenzom, i oko dve desetinke ispred Marca Marqueza. Posle zimskih testova i prvog slobodnog treninga postavlja se nekoliko pitanja – Šta se dogodilo super talentnovanom Špancu? Zašto ga nema među najbržima? Da li je nedostatak dominantnog motora doveo do njegovog zaista lošeg rezultata? Verujemo da ćemo odgovore na ova pitanja dobiti već u nedelju.

Andrea Dovizioso je današnjom vožnjom uspeo da stigne do devete startne pozicije, dok je Scot Redding završio na desetoj poziciji i time bio najbrži Britanac, ispred Smitha i Crutchlowa.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video