Lorenzo veruje da će ostati u Yamahi

U opširnom intervjuu za Italijanski Sky Sport MotoGP emisiju “I Signori della MotoGP” Jorge Lorenzo izneo je svoje mišljenje o svojoj prošlosti i o sadašnjim rivalima i potvrdio je svoju želju da ostane u Yamahi do kraja karijere.

Movistar Yamaha MotoGP vozač komentariše: “Mislim da je normalno za bilo kog vozača da ima želju da proba druge motore, posebno ako su brži i konkurentniji. Ali u životu, verujem puno u poverenje i kada ljudi pokazuju povenje u tebe, čak i u teškim vremenima, morate da opravdate njihovu veru”.

Komentarišući dalje o tome da li je on bio u iskušenju da napusti Yamahu u prošlosti, dodaje: “Imao sam priliku da promenim motor 2009. i 2012. godine, ali sam na kraju odlučio da ostanem, zbog vere koju sam imao u sebe, zbog finansijske ponude kao i zbog veoma konkurentnog motora, što je najvažnije, jer smo ovde da pobedimo, i Yamaha i ja”.

“Pored tih aspekata, postoji i ljudska strana, osećam se prijatno u timu, i poverenje o kojem sam govorio, koje je veoma važno uvek me opredeli da izaberem Yamahu. Nadam se da ću zauvek ostati u Yamahi, bilo bi lepo da mogu da kažem da nikada nisam promenio tim u MotoGP. Nekoliko vozača to može”.

Lorencu je takođe postavljeno pitanje o odnosima sa njegovim timskim kolegom Valentino Rossijem, na šta je on odgovorio: “Oduvek sam mislio da smo ovde da postižemo rezultate i pobeđujemo. To nije takmičenje u popularnosti. Mislim da nemamo vremena za druženje i izgradnju prijateljstva u padoku. Mi smo u padoku da pobedimo i pokušamo da napredujemo. Ali je isto tako važno da imate dobar odnos sa timskim kolegom i vozačima koji voze isti motor kao vi, da imate otvoreni dijalog. Takođe to znači da nekada možete podeliti svoja osećanja sa vašim saigračima. Mislim da Vale i ja činimo odličan tim, ne samo zbog našeg talenta i performansa na stazi, već i zbog našeg iskustva, koje nam pomaže da damo povratne informacije Yamahi kako bi napravila bolji motor”.

Na temu svojih rivala sa staze, uključujući i Rossija, bivšeg Svetskog šampiona Casey Stonera i njegovih sunarodnika Dani Pedorse i Marc Marqueza, i koga je najteže pobediti – Lorenco kaže: “Sva četvorica su veoma dobri, ali sigurno je najteže prestići Marqueza i Valentina jer nikada ne prihvataju poraz i pokušavaju da pobede u svakoj trci, čak i kada nisu dobro pozicionirani ili im staza nije omiljena. Pedrosa i Stoner koji su veoma brzi, ukoliko imaju problema tokom vikenda ili u trci, ondai preferiraju da budu drugi ili treći i osvoje poene. Marquez i Vale su dobri kada su u pitanju poboljšanja, nikada ne odustaju i uvek pokušavaju da pobede. Oni se svi razlikuju, ali u trci, kada se borite jedan na jedan, uvek je najteže pobediti Valeta i Marca”.

Konačno, razmišljajući o prošlogodišnjoj trci za titulu kada je šampion iz 2010. i 2012.  godine branio svoju krunu do poslednje trke u Valensiji, on komentariše: “Očigledno ako osvojite titulu, a zatim drugu, želite da osvojite i treću. Ali ako ne pobedimo nije velika drama. Mislim da je sezona nakon dva pada i dve povrede, polomljene ključne kosti, pobede u osam trka i osvajanje svega četiri boda manje od Marca bila neverovatna. Bodovi su ono što se računa za osvajanje šampionske titule, ali jednako je važno kako vozite i kako se borite”.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video