Lopez sa pol-pozicije, Valente kreće prvi u trci 2

Kvalifikacije za poslednji trkački vikend WTCC sezone 2014. vožene su na stazi Guja u Makauu a pol-poziciju za trku 1 i svoju sedmu ove sezone osvojio je Hose-Maria Lopez sa vremenom 2,24:294. Sa drugog mesta krenuće Sebastian Loeb, koji je pred dolazak u Makau rekao da mu ta staze najviše liči na ono čime se bavio pre dolaska u turing šampionat. Iza Loeba će krenuti Ivan Miller i Norbert Mihelis, koji je ponovo bio najbolji od svih Hondi.

Tom Coronel je napravio odličan rezultat na 25. godišnjicu svoje trkačke karijere, plasiravši se u Q3, ali se u svom brzom krugu očešao o zid i jedva stigao do startno-ciljnog pravca, iako je imao bolji sektor 1 od Mihelisa.

Kvalifikacije, koje se ovog trkačkog vikenda voze petkom, nisu donele mnogo iznenađenje. Posle samo pet minuta Q1 sesija je prekinuta, kad je Pepe Oriola udario u ogradu. Prekid nije dugo trajao, a prvo relevantno vreme postavio je Ivan Miler 2,26:618. Tom Koronel je bio najbrži „ševrolet kruz“, a Tijago Monteiro najbrža „honda sivik“. Dve Lade, Hafova i Tompsonova, su u tom delu Q1 bile stabilne i brze i uspevale su da postignu bolja vremena od gotovo svih Hondi.

Sebastijan Loeb je na polovini Q1 preuzeo vođstvo, a ubrzo su se iza njega našli Lopez i Miler, pa je trećinu prvog dela kvalifikacija poredak na čelu bio očekivan, dok su se Đani Morbideli i Gabrijele Tarkvini borili za prolaz u Q2. Iznenađenje je priredio Norbert Mihelis, koji je u finišu postigao vreme 2,25:920.

Na 1,17 sekundi do kraja Q1 u ogradi je završio i Mihael Kozlovski, pa je sesija prekinuta, a nešto kasnije je odlučeno da bude i završena. Ta odluka nije išla na ruku Jamesu Tompsonu. Njega je u brzom krugu prekinuo Ma Ćinghua, koji se zaneo na stazi i usporio ga. Mehdi Benani je takođe bio žrtva ovog prekida, pa su i Britanac i Marokanac ostali bez prilike da voze drugi deo kvalifikacija.

U drugom delu kvalifikacija većina vozača je ciljala 10. mesto, kako bi inverznim rasporedom došli do pol-pozicije za trku 2.

Na stazu su odmah izašli svi osim Maa, a Lopez je odmah pokazao da, iako je debitant na stazi Guja, može da dominira, postavivši vreme 2,24:539. Morbideli je dugo držao 10. mesto, ali ga je Ma potisnuo na samo tri minuta pre kraja, dok je Italijan već bio u boksu i nije imao vremena da pokuša još jednom. Tarkvini se mučio tokom čitave sesije, ali je na kraju uspeo da dođe do 6. mesta i time je potisnuo Maa i doveo Iga Valentea do 10. mesta i pol-pozicije za trku 2. Monteiro je vezao odličan 1. i 2. sektor, ali mu se na krivini Dona Marija automobil zaneo, pa je ostao bez plasmana u Q3.

Konačni poredak za trku 1 je: Lopez, Loeb, Miler, Mihelis, Coronel, Tarkvini, Monteiro, Haf, Chilton i Valente.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video