Auto trke WTCC

Lopesu deseta pobeda u sezoni i novi rekord

Poslednji trkački WTCC vikend 2014. godine nije doneo previše uzbuđenja na uskoj i krivudavoj stazi Guja u Makauu.

Hose Marija Lopes je 23. trku sezone poveo i vodio od početka do kraja, te je ostvario svoju desetu pobedu u debitantskoj sezoni u kojoj je dominirao. Pečito je uspeo i da osvoji najviše poena tokom jedne godine ikada i preotme još jedan rekod svom timskom kolegi Ivanu Mileru.

Norbert Mihelis startovao je sa četvrtog mesta i odmah u prvoj krivini nadoknadio je dve pozicije. Posle munjevitog starta, Mađar je uspeo da se održi ispred dva fabrička Hondina vozača, Tarkvinija i Monteira.

Gabrijele Tarkvini se pre trke 1 žalio na zdravstvene probleme, ali je stigao do cilja bez većih problema. On je odole Tijagu Monteiru, koji je bio veoma raspoložen za preticanja, ali ga je preuska staza sprečila u tome. Portugalac je na kraju ostao bez podijuma, ali i bez četvrtog mesta u generalnom plasmanu, jer ga je Mihelis stigao i prestigao. Italijanski veteran je pre izlaska na podijum imao konsultacije sa lekarima i odlučeno je da ipak ne startuje u trci 2.

Ivan Miler je na početku trke 1 izgubio tri mesta, pa je na kraju bio peti ispred timskog kolegeSebastijana Leba. Devetostruki reli šampion je u trećem krugu potonuo za tri mesta i tu je ostao do kraja trke 1.

Tom Koronel je takođe loše startovao, pa je sa petog startnog mesta na kraju stigao tek do sedmog. Iza njega se probio Ma Ćinghua, koji je imao dosta posla na Guji. Kinez je startovao sa 11. pozicije, a trku 1 je završio na osmom mestu.

Bodove su osvojili još Rob Haf i Đani Morbideli, a od vozača TC1 klase trku nisu završili samo Mehdi Benani i Igo Valente. Marokanac je na startno-ciljnom pravcu bio žrtva Henrija Kvonga iz TCT2 klase koji je zaostajao ceo krug, a šteta je bila tolika, da Benani neće biti u prilici da startuje u trci 2. Valente je odustao u šestom krugu i time upotpunio katasrofalan i preskup vikend Kampos rejsinga u Makauu, mada je pred početak trke 2 tvrdio da je to bilo strateški, kako bi automobil bio potpuno spreman za start sa pol-pozicije.

Franc Engstler je još jednom pobedio u TCT2 klasi na svojoj pretposlednjoj trci u WTCC.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video