Loebu prvo mesto, Gabor 90. na Dakaru

314 LOEB Sebastien ELENA Daniel (fra) PEUGEOT action during the Dakar 2016 Argentina Bolivia, Etape 2 - Stage 2, Villa Carlos Paz - Termas Rio Hondo on January 4, 2016 in Argentina - Photo Frederic Le Floch / DPPI

Nakon odlaganja prve etape zbog incidenta koji se dogodio na prologu, a zatim i zbog loših vremenskih uslova koji su zahvatili ovaj deo zemlje, Dakar rally je juče konačno startovao.

Takmičari su jutros krenuli iz Villa Carlos Paz na put do Termas Rio Hondo, do kog ih je delilo 510 kilometara. Kao što to tradicija nalaže, prvi su put prve etape krenuli vozači motocikala, za njima Quadisti, a zatim i automobilisti i kamioni.

price

Među motociklistima stazu je otvorio Barreda. Start je malo kasnio zbog promenljivih vremenskih prilika koje su zadesile Argentinu. Ruben Faria na Husqvarni startovao je tri minuta nakon Joana Barrede, praćen Yamahinim Helderom Rodriguezom. Paulo Gonçalves je imao dosta tehničkih problema tako da je izgubio previše vremena za klupskom kolegom Barredom.

Na 145. kilometru Barreda pravi grešku i odlazi van staze, povukavši sa sobom i Rubena Faria. Helder Rodrigues, Adrien Van Beveren, Michael Metge i Kevin Benavides krenuli su za njima dvojicom i nastavili daleko van staze. Ubrzo zatim ceo konvoj se vratio na pravi put.

Jean de Azevedo prvi je motociklista koji je pao na ovogodišnjem Dakar reliju već na 30. kilometru. Azevedo je povređen, ali povrede nisu ozbiljne. Nakon 354 kilometra, specijal za motocikliste i kvadiste je završen.

Najbolje vreme na CP1 imao je Ruben Faria koji je samo 14 sekundi ispred fantastičnog debitanta Kevina Benavidesa. Praćenjem Barredine putanje, veći broj vozača je promašio pravu putanju sepcijala.

Ruben Faria i Joan Barreda zajedno su prošli kroz cilj. Vozač fabričke Husqvarne uspeo je da nadoknadi tri minute zaostatka i nadmaši Barredu, međutim Toby Price koji je startovao kao 16i prolazi kroz cilj sa vremenom 20 sekundi boljim od Farie. Između Farie i Barrede koji je izgubio mnogo vremena umešali su se Svitko, Duclos, Walkner i Goncalves. Gabor Saghmeister je etapu prošao na 90. poziciji.

251 CASALE Ignacio (chl) YAMAHA action during the Dakar 2016 Argentina Bolivia, Etape 2 - Stage 2, Villa Carlos Paz - Termas Rio Hondo  on January 4, 2016 in Argentina - Photo Frederic Le Floch / DPPI
251 CASALE Ignacio (chl) YAMAHA action during the Dakar 2016 Argentina Bolivia, Etape 2 – Stage 2, Villa Carlos Paz – Termas Rio Hondo on January 4, 2016 in Argentina – Photo Frederic Le Floch / DPPI

Među vozačima kvadova, motocikala na četiri točka, nekako očekivano Ignacio Casale koji je prvi krenuo, prvi i završava etapu. Baragwanath je etapu završio na drugoj poziciji, a Medeiros četvrti. Braća Petronelli završili su na pozicijama tri i pet.

Motocikliste na četiri točka nije snašlo ništa neočekivano, tako da je etapa protekla bez ozbiljnijih problema za vozače, među kojima su svi završili prvi specijal.

Kod automobilista videli smo nešto što se ne dešava svakog dana. Sebastiena Loeba svi pamtimo sa WRC staza, zatim smo ga gledali na kružnim stazama WTCC šampionata, da bismo ga danas videli na prvom mestu Dakar relija nakon prve etape.

Bernhard Ten Brinke otvorio je današnju etapu među automobilistima, ali su mu za vratom sve vreme bili Carlos Sainz, Xavier Pons i pobednik od prošle godine Nasser Al-Attiyah. Tri poznata imena sa WRC staza oprobali su se ove godine na Dakar reliju – Martin Prokop, Sébastien Loeb i Mikko Hirvonen.

Na 112. kilometru relija Carlos Sainz doživljava tehnički problem sa Peugeotom usled čega gubi 15 minuta. Nakon prvog sata specijala devetostruki šampion WRCa bio je ubedljivo najbrži ispred svojih klupskih kolega Sainza i Stefana Peterhanela. Nani Roma i debitant Xavier Pons imali su problem na 183. kilometru usled čega su izgubili značajno vreme.

Na kraju dana Loeb je završio kao prvi, skoro dva i po minuta ispred Stefana Peterhansela. Vasilyev u Toyoti je bio svega 13 sekundi sporiji od Peterhansela i današnji dan završava na trećem mestu. De Villiers je bio četvrti, a Hirvonen u Miniju peti.

 

Do trenutka pisanja teksta samo tri posade među kamionima su završile reli, to su De Rooy u Ivecu, Mardeev u Kamazu i njego klupski kolega Nikolaev. Rezultati će dodatno biti dopunjeni.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video